« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DIJAGNOZA POMOĆU OGLEDALA

Što vaš izgled govori o vašem zdravlju

Naš fizički izgled može otkriti potencijalne zdravstvene poteškoće

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

žene

,

bore

,

ljepota

,

nokti

,

usne

,

fizički izgled

,

gubitak kose

,

dlakavost

Dobro zdravlje često se reflektira kao atraktivan, mladenački izgled i stoga vrlo lako se može dogoditi da bore, opadanje kose i oštećene nokte pripisujete normalnom procesu starenja ili nagomilanom stresu. No, liječnici tvrde da ti "prirodni procesi" mogu biti pokazatelji ozbiljnih zdravstvenih problema.

"Prvo počinje sa šapatom, onda progovori, a ako i onda ne obraćate pozornost vaše tijelo počinje vikati i galamiti, no onda se bolest već razvila", kaže dr. Molly M. Roberts sa američkog Instituta za zdravlje i iscjeljivanje.

Nije da potičemo paniku ali dobro je znati da normalne fizičke promjene, koje se prepisuju starenju, mogu imati dublje, zlokobno značenje.

Bore - Iako su bore neizbježne one mogu biti znak osteoporoze, a to je pokazalo istraživanje u kojemu su sudjelovale žene na početku menopauze. Znanstvenici su uočili da što je više bora na licu to veća šansa da gustoća kostiju bude manja. Pretjerana izloženost suncu i pušenje također može ubrzati nastanak bora.

Natečena stopala - Postoji puno očitih razloga zašto su vam natekla stopala i zglobovi, razne ozljede ili istegnuća, neudobne i uske cipele, trudnoća, pretilost, te određeni lijekovi koji uzrokuju zadržavanje tekućine u donjim ekstremitetima. No, nateknuta stopala mogu ukazivati na nepravilan rad srca, odnosno na neku kardiovaskularnu bolest koja uzrokuje probleme sa cirkulacijom.

Oštećeni nokti - Ako često morate ići na manikuru zbog loših ili deformiranih noktiju koji su žuto-smeđe boje možda bi bilo bolje da umjesto tretmana posjetite liječnika. Naime, promjene na noktima su vrlo česte kod ljudi koji pate od psorijaze, psorijastičnog artritisa te alopecije, odnosno gubitka kose.

Zadah iz usta - Uzročnik je svima dobro poznat - pokvareni zubi i upale desni, no osim neugodnog zadaha oralna nehigijena može uzrokovati probleme sa srcem. Istraživanje škotskih znanstvenika iz 2010. godine pokazalo je da osobe koje su neredovite u pranju zubiju imaju 70 posto veći rizik od razvijanja srčanih bolesti ili smrti od srčanog udara.

Crvenilo u licu - Rumeni obrazi je možda znak da imate rosaceu, učestalu kroničnu kožnu bolest koja u većini slučajeva zahvaća lice i najčešće pogađa žene u dobi između 40 i 50 godina. Liječnici još nisu otkrili što uzrokuje rosaceu, no simptomi su crvenilo i prištić, no iako izgledaju poput akni nemaju veze s njima.

Dlakavost - Dlake koje pojačano rastu na područjima na kojima ih uopće ne želite mogu naporne i izazvati nelagodu, no to isto može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Sindrom policističnih jajnika najčešći je uzročnik pojačane dlakavosti, te može izazvati neregularne mjesečnice, a u najgorem slučaju uzrokuje neplodnost. Preko 70 posto žena s ovim sindromom ima problema s dlakavošću koja najčešće zahvaća lice, prsa, trbuh, leđa, ruke ili noge.

Gubitak kose - Na pretjerano opadanje kose može utjecati niz faktora, od trudnoće i stresa, preko bolesti i lijekova do nekog hormonalnog poremećaja. Suha i sve rjeđa kosa može upućivati na probleme sa štitnom žlijezdom. Ako se prepoznajete u ovome posjetite liječnika, bolje problem eliminirati dok je još u povojima nego čekati da situacija eskalira.

Ispucane usne - Vaše usne mogu puno toga reći o vašem zdravlju, a ozbiljno pucanje usni mogu uzrokovati reakcije na određene lijekove, alergije ili infekcije. Ispucani rubovi usana mogu ukazivati na Sjögrenov sindrom, autoimunu bolest koja zahvaća žljezde s vanjskim izlučivanjem i tako izaziva suhoću usta i očiju, te bolove u zglobovima. Bolest se najčešće javlja nakon 40. godine života i češće zahvaća žene.

16.02.2012. 14:32:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ogledalce
    16.02.2012. 15:56
    :(
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh