« Život
objavljeno prije 13 godina
IMA LIJEKA

Što učiniti s problematičnim teenagerom

Moderno doba donosi i moderne probleme, a teenageri su posebno osjetljiva skupina - postoje ipak pravila kojih se roditelji moraju držati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart/vomitdoll)
Više o

djeca

,

roditeljstvo

,

teenageri

,

problemi roditelja

Sve je više roditelja koji ne znaju izaći na kraj s problematičnom djecom. Uzroci autodestruktivnog ponašanja mogu biti raznoliki. Kako je normalno da teenageri žele biti nezavisni i to treba poticati, ipak nije poželjno da ulaze u fatalne krajnosti i izlažu se opasnostima.

Ako vaš teenager ulazi u autodestruktivne situacije, trebalo bi svakako intervenirati i držati se one narodne „bolje spriječiti nego liječiti". Dozvolite vašem adolescentu da se razvija i osamostaljuje, ali ipak ga "držite na oku".

Evo kako treba postupiti naiđete li na probleme. 

1. Identificirajte uzrok - poznato je da teenageri i vole istraživati nove stvari, ali oni ne prave velike obrte u životu iz čista mira. Ako primijetite drastične promjene u njihovom ponašanju, za to postoji uvijek razlog. To mora biti uzročno-posljedična situacija. Vi, kao roditelj, imate odgovornost otkriti što se krije iza promjene u ponašanju i stavovima vašeg teenagera. To bi mogao biti neki nedavni događaj, ali to može biti i odraz nečega što ima korijene u prošlosti.

2. Osvrnite se na prošlost - negativni događaji koji su se dogodili u drugoj, trećoj, četvrtoj godini, dakle u sasvim ranom djetinjstvu, utječu na formiranje osobnosti djeteta. S vremenom djeca postaju teenageri koji žive s nekadašnjim bolom. Vaše dijete može osjetiti tugu ili bijes, ali mu, također, može nedostajati sposobnost da izađe na kraj s tim osjećanjima.

U pubertetu je dijete naučilo kako izraziti te emocije. Ali, u pubertetskim danima, to izražavanje može biti opasno (i po njega i po druge) i nositi sa sobom posljedice. 

3. Slušajte i razgovarajte - u današnje vrijeme teenageri imaju više prilika donijeti pogrešne odluke nego što je to bilo nekad. Ovo je razlog više da budete pouzdana i pozitivna osoba u životu vašeg djeteta. Slušajte ga i oduprite se potrebi da mu stalno sudite ili ga savjetujte jer to ponekad samo odmaže. Iako teenageri to nevoljko priznaju, oni traže odobravanje, ljubav i utočište u svojim roditeljima. Ako se ne osjete vrijednima, voljenima i shvaćenima u svome domu, oni će potražiti drugo mjesto gdje će zadovoljiti potrebu za pripadanjem, koja im je u ranom adolescentnom dobu neophodna.  

4. Ponašajte se kao roditelj - posebno ako je vaš teenager već na određeni način zastranio. Topao odnos je idealan, ali ponekad morate činiti i stvari koje vaša djeca neće razumjeti. Zapamtite: vi ste roditelj, a ne prijatelj. Iako vi zapravo i jeste najbolji prijatelj svom djetetu, razlike u ulogama postoje i, vi ste ipak roditelj, a dijete je ipak dijete. Vaša je odgovornost osigurati dobrobit i sigurnost vašeg djeteta.

Kada se umiješate u opasnu situaciju u koju je upalo vaše dijete, ono vas neće smatrati najdražom osobom na svijetu, ali ćete mu time možda "spasiti" život. Nemojte povlađivati. Učinite energično ono što je najbolje za vaše dijete.

11.06.2011. 12:57:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh