« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Praktični savjeti

Što učiniti kada bol u leđima postane neizdrživa?

88 posto populacije iskusit će neugodnu bol u leđima zbog problema stručno nazvanog subluksacija ili jednostavno istegnuće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

bol

,

liječenje

,

leđa

,

istegnuće

Obično se radi o pokretu kojeg ste napravili milijun puta, a vjerojatno ćete ga raditi i dalje. Istegnuće se može dogoditi prilikom naginjanja naprijed ili nazad, rotiranja ili naginjanja u stranu.

Mehanička bol u leđima često prolazi bez nekog posebnog liječenja. Obično su prva 24 sata nepredvidiva i bolna, drugi dan imate osjećaj nategnuća, a treći su simptomi još uvijek tu ali mnogo blaži. U slučajevima koji traju duže postoji više opcija liječenja.

1. Što učiniti prilikom iščašenja? Za bol u mišićima bolja je toplina, dok led više pomaže prilikom boli u zglobovima. U slučaju mehaničke boli u leđima najbolje je primijeniti oboje tijekom naredna 24 sata. I toplina i hladnoća imaju ublažavajuće efekte te opuštaju živce.

Jedna od prvih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju jest koji dijelovi tijela su uključeni. Radi li se o mišićima, ligamentima, tetivama, živcima, kostima itd. Bitno je znati kako je bol počela, koliki joj je intenzitet, kada se pojačava, a kada smanjuje. Bol koja je najjača ujutro, reagira na toplinu, a tijekom dana se smanjuje najvjerojatnije dolazi od mišića, što sugerira da istezanje i slični potezi mogu donijeti olakšanje. Ako se bol tijekom dana pojačava, te se osjeća i u nogama, vjerojatno je riječ o živcu i mirovanje je najbolja solucija.

2. Akupunktura? Ova metoda je vrlo djelotvorna u opuštanju mišića i pripremanju za masažu. Akupunktura se također pokazala djelotvornom prilikom stimuliranja živčanog sustava, pri čemu se oslobađa endorfin.

3. Što ako je potrebna operacija? U većini situacija bol u leđima može se liječiti fizičkom terapijom, a samo manji postotak zahtjeva operaciju. Ako ipak dođe do toga, imajte na umu da su se tehnike u zadnjih par godina uvelike poboljšale te se modernim medicinskim dostignućima pacijentu može u potpunosti osigurati oporavak.

4. Koja je metoda prevencije? Svakodnevno istezanje i masaža mišića može smanjiti mogućnost pojave boli. Postoji šest različitih metoda istezanja - fleksija naprijed, fleksija nazad, bočna fleksija u lijevu i desnu stranu te rotiranje lijevo i desno. To se može raditi dok sjedite, ležite ili stojite.

02.11.2009. 16:03:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh