« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca
SAVJETI

Što se nikada ne radi ujutro...

Oni koji rano ustaju također će znati koliko su jutra u siječnju tmurna, jer sunce često spava više od nas u ovo doba godine

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

buđenje

,

jutro

,

alarm

Ključ dobrog dana često je povezan s vašim snom. To je zbog onoga što je poznato kao cirkadijalni ritam - 24-satni unutarnji sat u našem mozgu koji "regulira cikluse budnosti i pospanosti" koji reagira na "svjetlosne promjene u našem okruženju".

Istraživači kažu da je ovaj koncept evoluirao kako bi pomogao ljudima da se "prilagode promjenama u našem okolišu i predvide promjene u zračenju, temperaturi i dostupnosti hrane". Uglavnom, to je pomoglo pećinskim ljudima (koji nisu imali budilicu) da znaju kada trebaju ići spavati, a kada se trebaju probuditi.

No, navika koju su mnogi od nas usvojili zahvaljujući napretku tehnologije mogla bi biti temeljni uzrok problema sa spavanjem i mogla bi vam prouzročiti loš dan.

Žao nam je što donosimo loše vijesti, ali nikada ne biste trebali ostati u krevetu nakon što vam se oglasi alarm.

Tako je, oduprite se iskušenju da svoj telefon postavite na odgodu dok pokušavate dobiti još sedam minuta sna - i ustanite - inače ćete ometati cirkadijalni ritam.

To je ono što dr. Chelsie Rohrscheib, neuroznanstvenica i glavna stručnjakinja za spavanje u Wesperu radi svaki dan.

"Nikada ne ostajem u krevetu i ne radim aktivnosti koje nisu vezane uz san i intimnost", rekla je.

"To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta i odlazim negdje drugdje u svojoj kući." Dr. Rohrscheib kaže da joj to pomaže da održi "asocijaciju mozga da je spavaća soba samo mjesto za odmor" što pomaže u promicanju "visokokvalitetnog sna".

Stručnjaci iz Zaklade za spavanje slažu se i kažu da će san koji ćete dobiti između lude zvonjave alarma biti fragmentiran i neće donijeti nikakve zdravstvene prednosti. Zapravo, kažu da je zapravo povezan s "povećanim stresom" i drugim štetnim nuspojavama.

"Umjesto da si dodijelite vrijeme za drijemanje ujutro, možda bi bilo korisnije namjestiti alarm malo kasnije i izbjeći drijemanje kako biste povećali količinu i kvalitetu sna", preporučuju stručnjaci. "Ako vam je teško ustati nakon što ste čuli prvi alarm, pomaknite alarmni uređaj dalje od kreveta kako biste potaknuli budnost."

28.01.2024. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.01.2024. 14:05
    Mrzim alarm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh