Što se dogodi kad se počastite ugljikohidratima?
Otprilike polovica vaših kalorija - između 45 i 65 posto - trebala bi dolaziti iz ugljikohidrata, dok bi 20 do 35 posto trebalo dolaziti iz masti, a 10 do 35 posto trebalo bi dolaziti iz proteina
Ugljikohidrati su cijelo vrijeme na rubu provalije - neki ih jednostavno potpuno izbace iz prehrane, drugi negoduju ali jedu, dok treće boli briga... a sve tri kategorije su zapravo u krivu... ali i u pravu.
Naime, najbolje je da pripazite na ukupnu razgradnju ugljikohidrata, masti i proteina koje jedete svaki dan. Otprilike polovica vaših kalorija - između 45 i 65 posto - trebala bi dolaziti iz ugljikohidrata, dok bi 20 do 35 posto trebalo dolaziti iz masti, a 10 do 35 posto trebalo bi dolaziti iz proteina.
Pazite na prehranu - što je s ugljikohidratima koji definitivno nisu u kategoriji povrća ili obranog mlijeka? "'Ugljikohidrati' je krovni izraz za nekoliko vrsta ugljikohidrata", objašnjava Miller. "Kada razlažemo ugljikohidratnu hranu, postoje neki ugljikohidrati koje treba uključiti u prehranu u svakom obroku i druge vrste ugljikohidrata koje treba ograničiti ili konzumirati kao poslasticu." Ugljikohidrati koji su "ne tako zdravi" ugljikohidrati uključuju slatkiše, deserte, gazirana pića i prerađene grickalice. Ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, dodala je Miller, ali ih doista treba čuvati za posebne prilike.
Problemi s probavom - ukusan, sladak desert mogao bi trenutno imati odličan okus, ali ako sat ili dva kasnije budete jadni u kupaonici, možda pita od jabuka nije bila vrijedna toga. Prema Miller, određeni broj ljudi osjetljiv je na hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata, uključujući i one zdrave, poput voća i povrća. "Iako većina ljudi ne treba diskriminirati određeno voće i povrće da bi bili zdravi, neki ljudi mogu primijetiti da se zbog određenog voća i povrća osjećaju bolje ili lošije od drugih", objasnila je. "Iako je svo voće i povrće hranjivo, neko ima visok udio tih tvari i kod nekih ljudi može uzrokovati nelagodu poput nadutosti, plinova, proljeva i bolova u trbuhu."
Višak energije - ugljikohidrati sigurno su na lošem glasu, ali pravi ugljikohidrati su zapravo jako dobri za nas jer nam daju energiju, istaknula je Miller. "Ugljikohidrati su omiljeni izvor energije za tijelo. Oni neće zamijeniti dobar noćni san, ali korisni su za hranjenje vaših stanica i održavanje tijela", rekla je. "Unos dovoljne količine ugljikohidrata otklanja umor i daje vam energiju za zdraviji način života pun aktivnosti i tjelovježbe. S druge strane, primijetila je Miller, nedovoljna konzumacija ugljikohidrata može iscrpiti nemasnu tjelesnu masu i tjelesne proteine.
Koja je hrana na popisu "dobrih" ugljikohidrata? Pogađate: Voće i povrće. Miller je također rekala da bismo trebali jesti zdrave količine cjelovitih žitarica, mahunarki i nemasnih mliječnih proizvoda. "Ovi ugljikohidrati daju vam dugoročnu energiju", objasnila je. "Također, voće i povrće su ugljikohidratne namirnice i treba ih svakodnevno konzumirati zbog vlakana, vode, vitamina i minerala." Mliječni proizvodi poput nemasnog jogurta ili mlijeka, u međuvremenu, "mogu biti dio zdrave dijete za mršavljenje zbog sadržaja proteina", objasnila je.
Sve u svemu, nemojte ih potpuno otpisati, no pripazite...
Novi komentar