« Život
objavljeno prije 1 godinu
SAVJETI

Što se događa kad se riješite stresa?

Stres je i bolest i ubojica i muka - ako ga imate u dovoljnim količinama, vaš život je definitivno u opasnosti

Nema stres - nema problema ;)
Nema stres - nema problema ;) (Arhiva)
Više o

stres

,

rješavanje stresa

Stres, kao što jako dobro znamo, negativno djeluje na naše tijelo, uključujući i naše zdravlje. Kako donosi WebMD, isto tako dolazi do određenih promjena kada se naše tijelo napokon opusti i riješi nakupljenog stresa.

Stručnjaci objašnjavaju kako su te promjene dobre za mentalno i fizičko zdravlje.

Brzina otkucaja srca se usporava - stres pokreće aktivnost u našem simpatičkom živčanom sustavu koji je zadužen za funkcije našeg tijela u opasnim situacijama. Ova takozvana reakcija "bori se ili bježi" potiče hormone koji se nazivaju kateholamini kako bi se ubrzao rad srca. Međutim, opuštanje našem tijelu daje do znanja da je u redu štedjeti energiju što, između ostaloga, usporava rad srca.

Dolazi do poboljšanja probave - stres može izazvati brojne promjene u organizmu, a neke od njih tiču se i naše probave. Često zna doći do nadutosti, zatvora ili proljeva, ovisno o tome kako naš organizam reagira na stresne situacije. Međutim, kako se naše tijelo opušta, tako i probava postaje bolja.

Krvni tlak se snižava - kako objašnjavaju liječnici, hormoni stresa mogu značajno ubrzati rad srca i stegnuti krvne žile, što privremeno povisuje naš krvni tlak. Međutim, kada se opustimo, dolazi do suprotnog učinka, točnije snižavanja krvnog tlaka.

Mišići se opuštaju - napetost u mišićima značajno se smanjuje kada se opustimo, objašnjavaju stručnjaci. Međutim, dugotrajni stres može dovesti do napetosti u mišićima koja je prisutna gotovo cijelo vrijeme, dok opuštanjem u većini slučajeva ta napetost nestaje.

Dakle, sve je jasno - ako želite duže i kvalitetnije živjeti, riješite se stresa....

18.04.2023. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.04.2023. 21:11
    stres je zlo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh