« Život
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
EHHH...

Što radimo nakon godišnjeg?

Kako izgledaju prvi dani nakon povratka s godišnjeg? Dio se odmah 'baca na posao', drugi maštaju o novom odmoru

Godišnji je prošao, što sad?
Godišnji je prošao, što sad? (Arhiva)
Više o

posao

,

godišnji

,

prošao godišnji

Dok se na godišnji spremamo puni elana, opušteni i bezbrižni, znajući da nas čeka zasluženi odmor, povratak s godišnjeg sasvim je druga priča. Većina ljudi pri samoj pomisli na povratak u surovu svakodnevicu osjeća nelagodu, blagu tugu i potištenost. Bez obzira radi li se o kraćem godišnjem odmoru ili ste si uzeli odušak nekoliko tjedana, tijelo se lako ubaci u ljetni način rada, a teško vraća u onaj svakodnevni. 

Da je tome tako, dokazala je i medicina koja je takvu pojavu prozvala postgodišnjom depresijom (Post Vacation Blues), a povratak na posao s godišnjeg neki su liječnici usporedili s odlaskom zubaru prvi put nakon pet godina. I dok jednima, oni prvi dani nakon godišnjeg odmora, prolaze ležerno i opušteno, u društvu kolega, kavama, čavrljanju i sitnim poslovima, drugi prve dane nakon povratka provode užurbano. 

Kako bi otkrili kako zapravo izgleda prvi dan Hrvata nakon povratka s godišnjih odmora, MojPosao odlučio je provesti malu anketu. Prema našem istraživanju čak se 40 posto ispitanika, odmah baca na posao. Razlog tome krije se u zaostacima koji se gomilaju za vrijeme godišnjih odmora ili manjim timovima unutar kojih je takav pristup jednostavno neophodan.

"Malo nas je, a puno posla i ne stignem sve odraditi prije godišnjeg. Kolege su toliko zatrpani svojim poslom da ne stignu pomoći", otkrio nam je jedan ispitanik, dok je drugi dodao kako poslu nakon povratka s godišnjeg ipak pristupa s osmijehom na licu i napunjenim baterijama. 

Nešto manje njih, odnosno 30 posto, prvi dan iskoristi za pregledavanje mailova i lagano uhodavanje u poslovnu svakodnevicu. Kako ističu, takav način prilagodbe ovisi o količini posla koja ih dočeka po povratku s godišnjeg odmora.

Jedni rade, a drugi maštaju o novom godišnjem

I dok se svega osam posto ispitanika fokusira na druženje s kolegama, 21 posto naših ispitanika ističe kako po povratku s godišnjeg odmora odmah kreću maštati i sanjariti gdje će provesti svoje iduće slobodne dane.  

"Prekratko traju ti godišnji odmori", napisao je jedan ispitanik.

Koliko su nam godišnji odmori dragocjeni, pokazao je i šaljivi komentar ispitanika koji je kazao kako o godišnjem odmoru mašta 24/7 zbog čega je dobio i opomenu pred otkaz. Bilo kako bilo, godišnji odmori na naše tijelo, ali um djeluju opuštajuće, oslobađaju nas stresa i pune baterije kako bi u nove poslovne pothvate krenuli što lakše, ma kada god počele - prvi dan ili tek drugi tjedan nakon povratka.

Piše: Moj Posao
08.09.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.09.2022. 11:51
    Ja sam.uvijek na moru ne mogu bez mora
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh