« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Što računalo radi našem zdravlju

Dugotrajni rad za računalima i drugim elektronskim napravama čiji ekrani emitiraju plavo svjetlo može izazvati dugoročna oštećenja vida i nesanicu

Plavoljubičasto svjetlo ekrana je štetno za oči
Plavoljubičasto svjetlo ekrana je štetno za oči (Arhiva)
Više o

oči

,

računala

,

gadgeti

,

makularna degeneracija

,

pametni telefoni

,

svjetlost ekrana

Večernji rad ili surfanje na računalima i gadgetima uzrokuje da 6 od 10 ljudi ne spava dovoljno, pokazalo je britansko istraživanje, a znanstvenici tvrde da su to izuzetno zabrinjavajući rezultati. 

Naime, plavo svjetlo računalnih ekrana potiskuje proizvodnju melatonina, hormona čiji je posao poticanje sna, a kako manje od sedam sati sna kod odraslih potiče pretilost i povećava rizik za dijabetes, karcinom i srčani udar, znanstvenici preporučuju izbjegavanje korištenja bilo kakvih gadgeta barem dva sata prije spavanja. 

Uz to, oftalmolozi kažu da je plavoljubičasto svjetlo ekrana potencijalno štetno i opasno za očnu pozadinu, a štetu dodatno povećava gledanje bez treptanja i držanje ekrana blizu očiju, što ih može oštetiti nakon dužeg korištenja. 

Naime, izlaganje takvom svjetlu znatno povećava rizik od razvoja makularne degeneracije koja je vodeći razlog gubitka vide u kasnijoj dobi, a dodatni je problem što još uvijek ne postoji niti jedna učinkovita metoda liječenja. 

No, to nije sve. Istraživanje je pokazalo i da se osobe koje barem sedam sati dnevno provedu pred ekranom počinju osjećati tjeskobu kad se nađu razdvojeni od svojih elektronskih naprava, a više od pola ih vjeruje da je osjećaj nelagode u očima uzrokovan upravo dugotrajnim izlaganjem svjetlu ekrana. 

Kako je japansko opsežno istraživanje pokazalo da sjedenje pred ekranom duže od pet sati dnevno znatno povećava rizik od depresije, recept je jednostavan - zaboravite na gadgete barem nekoliko puta tijekom dana, a naročito prije spavanja. 

06.04.2014. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh