« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
STVARNO?

Što prijeti planeti Zemlji sljedeće dvije godine?

Kriza visokih životnih troškova kao posljedica inflacije izazvane ratom u Ukrajini i ponovnim otvaranjem gospodarstva nakon pandemije covida, najveća je prijetnja planetu u sljedeće dvije godine

Evo što nas muči
Evo što nas muči (Arhiva)
Više o

planet Zemlja

,

Zemlja

,

ugroženost

Svijet je stvarno prenapregnut, osim ratova i ostalih grozota dolazi stvarna prijetnja u sljedeće dvije godine - kriza visokih životnih troškova.

Ta prijetnja, koja stvara snažne napetosti u brojnim regijama svijeta, milijune ljudi gura u veliko siromaštvo te potiče društvene napetosti, veća je prijetnja od prirodnih katastrofa i ekstremnih klimatskih događaja koji su svrstani u najveći dugoročni rizik.

"Sukobi i geoekonomske napetosti izazvali su niz planetarnih prijetnji koje su duboko međusobno povezane", stoji u priopćenju kojim je u srijedu popraćena objava izvješća o prijetnjama planetu za 2023. godinu. 

"Pritisci će potrajati iduće dvije godine"

U istraživanju pripremljenom za Svjetski gospodarski forum (WEF) koji se svake godine održava u švicarskom zimovalištu Davosu sudjelovalo je 1200 stručnjaka i čelnika koji donose odluke važne za planet.

"Svjetska pandemija i rat u Europi u prvi su plan doveli krizu energije, inflaciju, krizu hrane i sigurnosti", navodi se u priopćenju.

Druge su velike prijetnje "polarizacija društava dezinformacijama i netočnim informacijama" te "geoekonomski ratovi".

Rizici koje su nabrojili autori studije obuhvaćaju "pritiske na opskrbu energijom i hranom, a to će potrajati, prema predviđanjima, iduće dvije godine".

"Cijene energije i kamate vrtoglavo rastu"

Snažno rastu troškovi života i troškovi zaduživanja" jer cijene energije i kamate vrtoglavo rastu, navodi se.

Takva kretanja "štete borbi protiv drugih dugoročnih prijetnji, prvenstveno protiv klimatskih promjena" i urušavanja bioraznolikosti, navodi WEF.

"Ako svijet ne počne djelotvorno surađivati na ublažavanju (klimatskih promjena) i prilagodbi klimatskim promjenama u idućih deset godina, slijedit će planetarno zagrijavanje i uništavanje okoliša", ističe se u tekstu.

14.01.2023. 18:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh