« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Što ne bi trebali jesti nakon vježbe

Hranu treba dijeliti na onu koja izaziva upale u tijelu i onu koja pozitivno utječe i djeluje protiv njih

Evo što trebate jesti nakon vježbanja
Evo što trebate jesti nakon vježbanja (Arhiva)
Više o

hrana

,

vježbanje

Dobar broj ljudi vježba prilično redovno, no najčešće zaboravljaju na vrlo važnu stvar - što jedu nakon vježbanja.

Iako većina osoba koje vježbaju poslije treninga užurbano poteže za proteinom u prahu, raznim suplementima, vitaminima i lijekovima, kada je riječ o oporavku, ključ je u hrani koja se unosi u organizam a ne dodacima ishrani.

Hranu treba dijeliti na onu koja izaziva upale u tijelu i onu koja pozitivno utječe i djeluje protiv njih.

"Liječnici istječu da najbolji način za borbu protiv upala ne leži u ljekarni, već u našem frižideru", navodi istraživanje koje je provelo Sveučilište Harvard.

>> Nezdrava hrana koja šteti i koja koristi nakon vježbanja >>

Oni su u okviru ovog istraživanja također objavili i popis namirnica koje se vode kao inflamatori, odnosno potiču upale i koje treba izbjegavati, a neke od njih su rafinirani ugljikohidrati (pomfrit, proizvodi iz pekare, neke vrste tjestenine, kruh...), gazirana pića i sokovi sa dodanim šećerom, margarin, maslac, crveno meso i bilo kakave namirnice (uglavnom slatkiši) koje sadrže šećer.

Kao namirnice koje pozitivno utječu na upale se navode orašasti plodovi (badem, orah, lješnjak..), rajčica, maslinovo ulje (svježe, ne za pečenje), zeleno povrće (špinat, kelj, brokula...), riba (losos, tuna, sardina, skuša...), svježe voće (naranča, jagode, borovnice, višnje, trešnje, maline...).

>> Koliko vježbanja je potrebno da se spali omiljena hrana >>

Kada se govori o hrani, treba imati na umu da pravi izbor namirnica jeste ključan, ali da ništa manje nije važna ni količina unosa tih namirnica i vreme njihovog unosa. Svakodnevno pretjerivanje u unosu kalorija gotovo da poništava kvalitet unesenih namirnica i važno je svakodnevno pratiti kalorijski unos, uz dodatno obraćanje pažnje na to da se (određena) hrana ne konzumira neposredno prije spavanja.

14.07.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.07.2021. 16:59
    Meso otrov
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh