« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZDRAVLJE

Kako prevenirati srčanje bolesti

Prema novom istraživanju, ova hrana je obogaćena nizom različitih biljnih vlakana, pa bi mogla promijeniti mikrobiom vaših crijeva i kao rezultat toga, vaše srce održati zdravim

Pažljivo birajte...
Pažljivo birajte... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

srčane bolesti

Možda vam treba nešto što će vas zasititi, što znači da ćete poželjeti međuobrok koji sadrži proteine, zdrave masti i vlakna, poput maslaca od kikirikija, na tostu od cjelovitih zrna pšenice ili sira i orašastih plodova.

Postoji određena hrana koja ne samo da vas može učiniti sitim tijekom dana, već može pružiti i potporu crijevima. Ovo bi vam moglo djelomično pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Prema novom istraživanju, ova hrana je obogaćena nizom različitih biljnih vlakana, pa bi mogla promijeniti mikrobiom vaših crijeva i kao rezultat toga, vaše srce održati zdravim.

Studija objavljena u časopisu „Nature" proučila je kako dodavanje različitih kombinacija četiri različite vrste biljnih vlakana može utjecati na mikrobiozu crijeva, poznatu i kao stotine vrsta mikroskopskih organizama koji žive u probavnom traktu.

>> Što zaista uzrokuje srčane bolesti? >>

Istraživači su prvo istražili ovaj učinak na miševima. U drugoj fazi studije istraživači su zamolili 12 sudionika koji su imali prekomjernu težinu da jedu strogo kontroliranu hranu koja sadrži puno zasićenih masti i malo vlakana. Zatim su ih zamolili da uključe užine bogate vlaknima graška tijekom dvotjednog perioda.

U završnoj fazi studije istraživači su zamolili da različite grupe od 14 ispitanika pojedu međuobrok koji sadrži kombinaciju dvije vrste vlakana: vlakna graška i inulina - probiotička vlakna koja se mogu naći u korijenu cikorije i bananama.

Zatim su, nakon perioda ispiranja, počeli jesti hranu koja je sadržavala sitniji grašak i inulin, kao i dvije druge vrste vlakana: narančasta vlakna i ječmene mekinje.

>> Vlakna štite od srčanih bolesti, karcinoma i infekcija >>

Što su otkrili?

Crijeva sudionika dobro su reagirala na svu hranu s vlaknima, ali namirnice koje su sadržavale sve četiri vrste vlakana imale su najpozitivnije učinke na sposobnost sudionika da metaboliziraju vlakna, piše Health.

Ovo otkriće je važno, posebno za one koji obično slijede tipičnu zapadnjačku prehranu. Istraživači primjećuju da vrste prerađene hrane uobičajene u ovoj prehrani imaju prilično malo vlakana, što predstavlja niz rizika jer je hranjiva supstanca povezana s borbom protiv srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, imajte na umu da su dobrovoljci u ovoj studiji imali strogo kontroliranu prehranu. U stvarnosti to ne bi bio slučaj.

14.07.2021. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh