« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana
SAVJETI

Što možemo jesti nakon par dana u frižideru?

Jako dobro znamo da niste pojeli sve tijekom ovog produljenog vikenda... pa što je još uvijek jestivo, a što moramo baciti odmah?

Kako riješiti problem?
Kako riješiti problem? (Arhiva)
Više o

hrana

,

blagdani

,

ostaci hrane

Ovo je "najteže" razdoblje - između Badnjaka i Nove godine stalno trpamo ostatke hrane u frižidere koji pucaju od muke, pa nije ni čudo da se u ovo vrijeme često pretražuje pitanje koliko je dugo sigurno držati ostatke hrane.

Prema agencijama za sigurnost hrane, termički obrađena riba i meso mogu se držati u hladnjaku tri do četiri dana. Kod mliječnih proizvoda odgovor ovisi o tome od kojih je sastojaka jelo pripremljeno. Primjerice, sir traje duže od vrhnja.

"Koliko ćete dugo držati ostatke hrane u hladnjaku, ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući temperaturu vašeg hladnjaka, svježinu hrane prije Božića, način na koji je hrana pripremljena i kako se čuva. Općenito, sigurno je držati hranu nekoliko dana nakon Božića, sve dok je u hladnjaku i pravilno pohranjena. Ali prije svake upotrebe provjerite miris i izgled hrane", rekao je dr. Babak Ashrafi.

Temperatura u najhladnijem dijelu hladnjaka trebala bi biti ispod 5°C. Ako konzumirate meso koje je bilo na višoj temperaturi ili je predugo stajalo, riskirate trovanje.

"Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi ili njegovo nedovoljno hlađenje može potaknuti rast bakterija i dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Određene bakterije, poput salmonele i E. coli, mogu rasti u mesu i uzrokovati povraćanje, proljev i bolove u trbuhu", objasnio je liječnik.

Ako hrana ima neugodan miris ili ne izgleda dobro, bacite je. Ako niste sigurni, opet se savjetuje da je bacite. To je bolja opcija nego riskirati trovanje.

Znači, pročistite frižider da ne bi bilo problema...

27.12.2023. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.12.2023. 09:07
    samo voda i povrce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh