« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana
COOL

Nova zanimljiva dijeta

Ovu metodu prvi je spomenuo Timothy Ferriss u svojoj knjizi The 4-Hour Body, ali biolog Gary Brecka popularizirao ju je na TikToku

Ajmooo, proteini!!!
Ajmooo, proteini!!! (Arhiva)
Više o

dijeta

,

dijete

,

30-30-30

Dijete ispadaju sa svih portala valjda jedna dnevno, pa evo da vas obavijestimo da ima jedna nova koja je trenutno hit... kao što i ostale bile. Radi se o 30-30-30 dijeti koja je postala hit u svijetu mršavljenja. Ona uključuje unos 30 grama proteina u prvih 30 minuta nakon buđenja, nakon čega slijedi 30 minuta vježbanja.

Ovu metodu prvi je spomenuo Timothy Ferriss u svojoj knjizi The 4-Hour Body, ali biolog Gary Brecka popularizirao ju je na TikToku. Brecka tvrdi da nam ova metoda može pomoći da smršavimo te uspostavimo kontrolu nad razinom šećera u krvi i inzulinom.

Kako funkcionira metoda 30-30-30?

Kod metode 30-30-30, počinjemo s unosom 30 grama proteina unutar prvih 30 minuta nakon buđenja. Sljedeći korak je 30-minutni trening. Uz metodu 30-30-30, preporučuje se rad kardiovaskularnih vježbi, poput hodanja ili vožnje biciklom. Cilj je održati srčani puls na ili ispod 135 otkucaja u minuti.

"Postoje brojni znanstveni dokazi da unos više proteina, osobito za doručak, može pomoći u smanjenju potrošnje kalorija tijekom ostatka dana, budući da proteini pomažu da se dulje osjećate siti. Neke studije također su pokazale da ljudi koji konzumiraju više proteina, ali isti broj kalorija, ipak brže mršave", rekao je dijetetičar Josten Fish za časopis Health.

Prvi korak: Doručak s 30 grama proteina

Prvi korak metode 30-30-30 zahtijeva jedenje obroka koji sadrži 30 grama proteina odmah nakon buđenja. Kako bismo uspješno slijedili ovaj korak, doručak možemo pripremiti već večer prije.

Neki od prijedloga za doručak s 30 grama proteina uključuju: kajganu od tri jaja prelivena sirom, voćni smoothie napravljen s proteinskim prahom, grčki jogurt s orašastim plodovima, svježi sir s ananasom, visokoproteinski kruh preliven maslacem od orašastih plodova ili jajima i sirom te zdjelica kvinoje s tofuom, jajima, grahom ili sirom.

Drugi korak: Vježba 30 minuta

Fokus je na kardiovaskularnim vježbama, a ne na vježbama snage. Vježbe koje ubrzavaju rad srca su šetnja na traci za trčanje ili kroz susjedstvo, lagana vožnja biciklom, plesanje, trčanje, trening na eliptičnom trenažeru i plivanje u bazenu.

Potencijalne prednosti metode 30-30-30

Ideja iza metode 30-30-30 je da može sagorijevati tjelesnu mast umjesto čiste mišićne mase. Svaki put kad srce ubrza ritam, poboljšat ćemo ili barem održati svoju kondiciju, što je dobro za sagorijevanje tjelesne masti.

Konzumiranje proteina za doručak također može podržati sagorijevanje masti. "Konzumiranjem 30 grama proteina unutar prvih 30 minuta nakon buđenja, pojedinci mogu pokrenuti svoj metabolizam i opskrbiti svoje tijelo esencijalnim hranjivim tvarima. Doručak bogat proteinima može pomoći u kontroli apetita i reguliranju razine šećera u krvi", objasnio je Fish.

Dijetetičar smatra da bi ova metoda mogla biti dobar način za povećanje sagorijevanja masti, a da pritom zadržimo čistu mišićnu masu.

"Kombinacija prehrane i tjelovježbe mogla bi biti moćno oruđe za one koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, razinu energije i produktivnost", zaključio je Fish.

Pa što reći, probajte je sutra ;)

27.12.2023. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh