« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Što ljubav radi mozgu?

Zaljubljenost je možda osjećaj koji povezujemo uz srce, ali što ona zapravo radi našem mozgu?

Treba, treba... ;)
Treba, treba... ;) (Arhiva)
Više o

ljubav

,

mozak

Zaljubljivanje odgovara otpuštanju ključne kemikalije iz određenih dijelova mozga, objasnila je dr. Gül Dölen, profesorica neuroznanosti na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu, za Live Science.

Jedna od tih regija je hipotalamus. Radi se o dijelu mozga koji otpušta hormon oksitocin ili kako ga Dölen zove, "hormon ljubavi". Oksitocin ima veliku ulogu u razvijanju bliskosti. Ispušta se tijekom poroda, dojenja, orgazma i razmjenjivanja bilo kakvih nježnosti, poput zagrljaja.

Vrste ljubavi

Dok primjerice u hrvatskom ili engleskom jeziku postoji jedna riječ za ljubav iako vrsta ljubavi ima više, grčki jezik razlikuje šest riječi za različite vrste ljubavi, od partnerske preko roditeljske do generalne ljubavi prema čovječanstvu.

Jednako tako te različite vrste ljubavi ne izgledaju isto u mozgu. Premda do neke mjere svi ti osjećaji izazivaju lučenje iste kemikalije u mozgu, oni ne potječu iz istih živčanih stanica u mozgu.

Otpuštanje hormona

Dölen i njezine kolege otkrili su još jedan razlog zašto nam romantična ljubav preplavljuje osjetila. "Kad smo zaljubljeni, otpušta se između 60 i 85 tisuća molekula oksitocina dok neka druga vrsta ljubavi utječe na otpuštanje sedam do 10 tisuća molekula istog hormona.

Osim toga, molekule oksitocina nakon otpuštanja ponašaju se drugačije kod različitih tipova ljubavi. "Velika ljubav preplavi cijeli mozak. Zato je tad sve ružičasto i zato na početku zaljubljenosti ne primjećujemo negativne strane kod partnera", rekla je Dölen.

Jedna negativna strana ovog istraživanja objavljenog u časopisu Neuron Journal jest činjenica što su subjekti bili glodavci, a ne ljudi, a promatralo se njihovo ponašanje poput međusobnog čišćenja i parenja. Međutim, tako su otkrili aktivnosti u različitim dijelovima mozga.

Profesorica psihologije na Sveučilištu Missouri-St. Louis Sandra J. E. Langeslag proučava već dulje vrijeme kako ljubav mijenja mozak. S timom neuroznanstvenika provela je niz pretraga na mozgu i otkrila da dijelovi mozga dobijaju više kisika kad se ljudima pokažu slike boljenih osoba. Ista je studija pokazala da osobama dijelovi mozga "zasvijetle" snažnije kad im se pokaže slika partnera.

05.06.2023. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.06.2023. 19:39
    super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh