« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana
KUHANJE

Što kuhate pogrešno?

Ne treba posebno naglašavati da je domaća kuhinja zdravija od hrane naručene iz raznih fast food restorana i slično... no, nekad si i sami pucamo u nogu...

Ovo je najmanji problem ;)
Ovo je najmanji problem ;) (Arhiva)
Više o

kuhanje

,

pogreške

Proces kuhanja može biti izrazito zabavan kad jednom naučite osnovne metode pa se počnete igrati s okusima i teksturama. Međutim, u svemu tome ponekad zaboravimo da neke ideje možda i nisu najzdravije.

Ponekad treba samo osvijestiti nezdrave navike, a onda ih se nije tako teško riješiti. Donosimo vam neke od naj češćih grešaka zbog kojih i domaća kuhinja može postati nezdrava.

Koristite previše preljeva za salatu - salata bez ikakvih začina doista nije pretjerano ukusna, no i s tim se može pretjerati. I dok su primjerice maslinovo i laneno ulje zdravije opcije od bilo koje industrijskog dressinga, i salata bez ulja ili mliječnih proizvoda može biti dobra.

Koristite previše soli - ogroman postotak ljudi koristi puno više soli u kuhanju nego što je preporučeno. Smanjiti sol u prehrani uopće nije lako jer kad jednom razvijemo ukus i toleranciju, jela mogu imati bljutav okus. No, želite li smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti, onda je unos soli nešto o čemu morate voditi računa. Smanjite unos soli, a umjesto nje pojačajte neke druge začine poput papra, papričica, začinskih trava i slično. Tako ćete izbjeći nezdravu naviku, a istovremeno pojačati okus jelu.

Odaberite ulje s niskom točkom dimljenja - kuhanje s uljima koja su jako osjetljiva na termičku obradu dovode do oksidacije i promjena sastava i prirode masti u ulju. Korisno je znati kakvo je koje ulje kako bi se izbjegli problemi s okusom, ali i negativni zdravstveni učinci. Primjerice ulje od avokada je odlično za kuhanje jer ima vrlo visoku točku dimljenja. S druge strane, maslinovo je ulje odlično za pripremu povrća, ali ne bi ga trebalo koristiti za pečenje iznad 200°C jer tad mijenja sastav.

Prekuhavate povrće - premda neki vole kuhano povrće koje se raspada, a neki da bude još hrskavo, dobro je znati razliku kad su hranjive tvari u pitanju. Neke vrste povrća poput mrkve i krumpira kuhaju se puno duže od bilo kojeg lisnatog povrća. Ako pripremate varivo ili neko slično jelo od raznog povrća, prvo stavite kuhati ono koje se najduže kuha pa postupno dodajte ostalo. Što se tiče duljine kuhanja, najbolje je kuhati do trenutka kad postane lago mekano i posvjetli.

Previše se oslanjate na procesuiranu hranu - procesuirana i smrznuta hrana vjerojatno je najveći neprijatelj zdrave prehrane jer je puna šećera, masnoća, soli i drugih dodataka. Znanstvene su je studije već u više navrata povezale s povećanim rizikom od dijabetesa, metaboličkih promjena, srčanih bolesti pa čak i razvoja karcinoma. Premda izbacivanje ovakve hrane zahtijeva više vremena za kuhanje vlastite, dugoročno se svakako isplati, piše One Green Planet.

04.11.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.11.2022. 10:03
    imamo svi nek greske haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh