« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Što učiniti kad naiđete na zmiju

Ako naiđete na zmiju, najbolje ju je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne

Ako naiđete na zmiju, ostavite je na miru i bolje se sklonite
Ako naiđete na zmiju, ostavite je na miru i bolje se sklonite (Getty Images)
Više o

zmije

,

savjeti

,

upozorenja

Državni zavod za zaštitu prirode upozorava da zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja te upućuje građane kako se trebaju ponašati u prirodi i što učiniti ako naiđu na zmiju. Zavod navodi kako se u proljetnom razdoblju zmije okupljaju u veće skupine i vrlo su aktivne te ih ljudi češće i viđaju. Iako je riječ o posve prirodnoj povećanoj aktivnosti, česte su dojave i pritužbe o čudnim najezdama zmija, piše Hina.

Upozoravaju kako za boravka u prirodi treba nositi duge hlače i dužu obuću kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. Ako naiđete na zmiju, najbolje ju je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje o tlo plaši, kaže se u upozorenju.

U slučaju otrovna zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela liječniku, jer bi mogla ponovno koga ugristi. Liječnici vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice, a točno odrediti vrstu nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet čvrstim predmetom i zavojem, a ugrizenog što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Zmije se nalaze na Zemlji više od stotinu milijuna godina, a danas s više od 2900 opisanih vrsta nastavaju sve kontinente osim Antarktike.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Preostalih 12 vrsta nije otrovno i opasno. Sve vrste su zaštićene zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno ih je i uznemirivati, hvatati i zatočiti.

Državni zavod za zaštitu prirode navodi da više pojedinosti o tim zanimljivim životinjama građani mogu dobiti kod njih u tijeku akcije "Zmije u Hrvatskoj" 28. i 29. travnja od 9 do 16 sati. Zavod je otvorio telefon stručnjaka herpetologa (+385 1 5502951) koji će odgovarati na sva pitanja građana o zmijama. Upiti se mogu poslati i elektroničkom poštom na vrste@dzzp.hr

U prostorijama Državnog zavoda za zaštitu prirode na adresi Trg Mažuranića 5, 10 000 Zagreb i na službenim stranicama www.dzzp.hr (PDF dokument) građani mogu besplatno dobiti promidžbenu brošuru i postere.

27.04.2011. 18:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh