« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ONI DANI

Što jesti, a što ne, za vrijeme mjesečnice

Nervoza, prištići i bol. Možemo li hranom barem malo ublažiti menstrualne tegobe?

Oni dani su zeznuti...
Oni dani su zeznuti... (Arhiva)
Više o

prehrana

,

savjeti

,

mjesečnica

Hormoni su čudna stvar i ne pitaju za godine, no ponekad zaboravljamo da ih možemo regulirati vlastitom prehranom. Kad jednom mjesečno, obično za 'onih dana', podivljaju, vrijeme je da primimo stvari u svoje ruke i olakšamo si ženske tegobe - pravilnom prehranom.

Koje su to namirnice koje bismo trebali preskočiti, a koje uvrstiti u jelovnik?

Ono što zasigurno trebamo prestati konzumirati su gazirana pića, slatkiši i grickalice, pržena hrana, mahunarke, rafinirani ugljikohidrati i masna hrana. Gazirana pića, slatkiši i grickalice i mahunake uzrokuju nadutost. Kako biste smanjili bol potrebna vam je veća razina estrogena, koju zapravo smanjujete konzumacijom pržene hrane, pogotovo onom koja je pržena na biljnom ulju. Rafinirani ugljikohidrati u obliku bijele riže, kruha, tjestenine, krekera i kolača trebali bi se izbjegavati za vrijeme menstruacije jer povećavaju razinu šećera u krvi i pobuđuju glad, dok masna hrana smanjuje razinu estrogena, a time povećava mogućnost boli i upala.

Umjesto toga, trebali bismo jesti kelj, naranče, banane, lubenice, brokulu i crnu čokoladu. Kelj je bogat željezom kojega tijelu manjka za vrijeme menstrualnog krvarenja, dok kalcij u narančama smanjuje osjećaj stresa. Vitamin D potiče proizvodnju serotonina koji je poznat kao jedan od hormona sreće. Banane sadrže vitamin B6 te su bogate magnezijem koji reducira nadutost. Lubenicama se možete okrenuti ako imate potrebu za slatkim. Sadrže zdrave šećere, puno vode i hranjive tvari koje pobuđuju osjećaj odmora. Brokula sadrži nekoliko vitamina, A, C, B6 i E- savršeni je lijek za simptome PMS-a. Crna čokolada, i to ona s više od 60% vaš je najbolji prijatelj za vrijeme mjesečnice. Puna je magnezija i regulira razinu serotonina, a usto ćete se osjećati kao da se niste morali odreći baš svih najdražih namirnica, jer ova je čokolada zapravo zdrava.

Piše: Andrea Holi
30.08.2017. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh