« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ŠTO RADITI?

Kad nova beba stiže u vašim tridesetima

Sve više žena odlučuje se na kasnoj majčinstvo, pa ako ste među njima, možda biste trebali znati sljedeće činjenice.

Nije lako, ali...
Nije lako, ali... (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

beba

,

tridesete

Na ovo biste trebali obratiti pažnju ako po prvi puta postajete majka u tridesetima:

1. Morate razumjeti rizike

Majčinstvo u kasnijim godinama podrazumijeva veću mogućnost za razvoj komplikacija za vrijeme trudnoće, te bolesti za vas i dijete. Novija istraživanja pokazuju da su u majki koje rađaju u tridesetima češći pobačaji, preuranjeni porod, krvarenja, razvoj dijabetsa ili poremećaj krvnog tlaka, a kod djece postoji veća mogućnost razvoja kromosomnih mutacija i zastoja u razvoju.
Što možete učiniti po tom pitanju?
Paziti na svoje zdravlje i detaljno slijediti liječničke upute.

2. Redovito odlazite na liječničke preglede i počnite piti prenatalne vitamine

Posjetite liječnika prije nego što zatrudnite jer će vam on znati preporučiti koje vitamine morate početi piti. Vjerojatno će se raditi o folnoj kiselini koju ćete početi uzimati prije samog začeća.

3. Vodite brigu o postojećim i kroničnim bolestima

Ako bolujete od dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, budite sigurni da ste to spomenuli liječniku kako bi vam znao savjetovati kako brinuti za sebe za vrijeme trudnoće.

4. Pobrinite se za svoju kilažu i prehranu

Smršavite ako je to potrebno jer pretilost može uzrokovati zdravstvene probleme i komplikacije pri porodu. U prehranu uvrstite namirnice koje sadrže folnu kiselinu, poput špinata, graha, leće i suncokretovih sjemenki.

5. Počnite vježbati i pobrinite se da dovoljno spavate

Počnite s redovitom tjelovježbom, bilo kod kuće ili na satovima u teretani, no nemojte preskakati svoje termine. Spavajte kvalitetnije - pokušajte zaspati s ugašenim televozorom, bez mobitela ili laptopa.

6. Prestanite konzumirati alkohol i pušiti

Takvo što se ne treba niti ponavljati. Alkohol može izazvati pobačaj, a ako pijete za vrijeme drugog dijela ciklusa, za vrijeme ovulacije, smanjit će vam se šanse za začeće. Cigarete uništavaju kvalitetu vaših jajnih stanica, a ako dođe do začeća, to će se vrlo vjerojatno vidjeti na zdravlju vašeg djeteta.

Piše: Andrea Holi
30.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh