« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
RITAM

Što je važnije - doručak ili večera?

Stručnjaci smatraju da obilniji obrok treba konzumirati početkom dana

Kada jedete je važno
Kada jedete je važno (Arhiva)
Više o

doručak

,

večera

,

cirkadijski ritam

Puno se priča o tome što treba jesti, ali vrijeme obroka je jednako važno. Znate za cirkadijanski ritam o kojem se stalno govori? Isti takav biološki sat utječe na našu probavu.

"Naši prirodni cirkadijanski ritmovi diktiraju metaboličku i fiziološku funkciju, uključujući i naša crijeva", objašnjava Desiree Nielsen, autorica knjige Eat More Plants, za Mindbodygreen. "Ako tijelo nije sinkronizirano može doći do zdravstvenih problema poput sindroma propusnog crijeva", kaže dalje.

Kada treba obilno jesti? 

Stručnjaci smatraju da obilniji obrok treba konzumirati početkom dana. "Koliko je prazan želudac, toliko brzo hrana prolazi kroz želudac, kao i apsorpcija hranjivih tvari. Navečer je sporija. To znači da konzumiranje obilne večere može dovesti do loše probave i apsorpcije hranjivih tvari", objašnjava Neilsen.

Položaj našeg tijela tijekom spavanja također može izazvati probleme. "Ležanje na leđima može podizati želučanu kiselinu do jednjaka", objašnjava Allison Aaron, osnivačica Nutrition Curator. "Ne samo da je refluks krajnje neugodan, već ako je i kroničan, može štetno djelovati i na probavni trakt. Ponekad su potrebni i lijekovi kako bi se smirio i izbjegavanje obilnih večera prije spavanje", kaže dalje.

Osim toga obilan doručak je ključ za održavanje idealne težine. "Jedite doručak kao kralj, ručak kao princ, a večeru kao siromah", kaže Robert Graham za MBGFood. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition otkrilo je da konzumiranje doručka kao najobilnijeg obroka može biti učinkovito za održavanje optimalne tjelesne težine", dodaje.

Probava je važna

"Na probavu utječu mnogi faktori, od razine stresa tijekom obroka do toga koliko dobro žvačete hranu", kaže Nielsen. "Pa ako su jutra luda za vas, veliki obrok može za vas značiti lošu probavu", dodaje i predlaže da se ujutro popije nekoliko čaša vode nakon buđenja, a onda kava ili čaj, a doručak možete pojesti na poslu

Sve u svemu, izgleda da je sigurnije konzumirati veći doručak i manju večeru, ali obratite pozornost na to kako vaše tijelo reagira, jer na kraju dana ili na početku svaka osoba je posebna. 


12.11.2019. 16:22:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh