« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MA DA?

Što je bolje - imati love ili vježbati?

Sretniji smo kada vježbamo, nego kada imamo puno novca, kaže istraživanje koje je stvarno napravljeno ;)

Vježbanje ili lova?!
Vježbanje ili lova?! (Arhiva)
Više o

sreća

,

vježbanje

,

novac

Pitanje se čini prilično glupo, no samo na prvu - svi oni koji su se već ubacili u neku shemu vježbanja jako dobro znaju o čemu govorimo...

Koliko li ste puta čuli onu izreku  - novcem ne možemo kupiti sreću. Vjerojatno je to istina za veliku količinu ljudi, no jednako tako - vježbanje definitivno može!

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Oxford dokazali su da nas redovita tjelovježba može učiniti zaista sretnima i psihički jakima. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu The Lancet Psychiatry.

Pojedinci koji su redovito vježbali imali su 18 loših dana (mislimo na dane u kojima se osoba psihički loše osjeća) manje u godini od onih koji nisu vježbali. 

Također, oni koji su vježbali osjećali su se jednako dobro kao osobe koje ne vježbaju, ali zarađuju više od 25.000 dolara na godinu.

"Razlika u psihičkom zdravlju između pojedinaca koji sudjeluju u kolektivnim sportovima i onih koji uopće ne vježbaju ista je kao i razlika u zadovoljstvu koje uzrokuje 25.000 dolara godišnje, između onih koji imaju te novce i onih koji ih nemaju", objašnjava voditelj studije Sammi R. Chekroud sa Oxforda.

Tjelovježba se odavna povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i dijabetesa, no tek se u posljednje vrijeme počela povezivati sa dobrobitima vezanim uz psihičko zdravlje.

Kako bi ovo istražili, znanstvenici su proučili podatke prikupljene od više od milijun odraslih osoba. Došli su do zaključka da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti - od brige za djecu, kućanskih poslova, odlaska u teretanu, hodanja ili bicikliranja pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. Timski sportovi su još učinkovitiji.

No, važno je i reći da ne treba pretjerivati. Dovoljno je vježbati tri puta tjedno po 45 minuta za odlične rezultate.

02.04.2022. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.04.2022. 18:20
    Nema do zdravlja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh