« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
BLJAK

Što brza hrana radi našem tijelu

Brza hrana i brz način života idu ruku pod ruku, no ipak je dobro znati što ogromne količine masti, soli i šećera rade našem organizmu

Ovo obavezno izbacite iz jelovnika
Ovo obavezno izbacite iz jelovnika (Arhiva)

Brza hrana odgovara brzom načinu života, a kako je napravljeno apsolutno sve da joj ne možete odoljeti, nije čudno da restorani brze hrane ne znaju za krizu.

No, kad pojedete obrok koji je prepun masti, soli i šećera, što se zapravo događa u našem tijelu? Kad pročitate članak do kraja, vjerujemo da će se dobar dio vas ozbiljno zamilsiti prije nego što sljedeći put posjeti neki restoran brze hrane.

>> Brza hrana povećava rizik od karcinoma >>

Masti su obično prve na listi za odstrel raznih stručnjaka, no treba znati da su našem tijelu potrebne kao i sve drugo. No, kako imamo dobre i loše, naravno da trebamo paziti koje unosimo. Brza hrana puna je zasićenih masti, pa tako recimo jedan hamburger ima 10 grama, a preporučeni dnevni unos je 20 grama za žene, a 30 za muškarce. Uz masti iz krumpirića, već ste jako blizu ...

>> Brza hrana vodi u depresiju >>

Pretjerani unos brze hrane kronično podiže razinu masti u krvi, koja pomaže kolesterolu pronaći put do stijenki krvnih žila i jetre, što višestruko uvećava rizik od začepljenja krvnih žila, smanjuje dotok krvi do organa i vodi prema izuzetno visokom riziku od moždanog i srčanog udara. 

>> Brza hrana šteti plućima >>

Sol služi kao pojačivač okusa, kao i šećer, a u hamburgeru je ima barem 2 grama, dok je preporučena dnevna doza 5 grama, što ćemo bez problema dostići s krumpirićima, a sve preko toga ostavlja teške posljedice na krvni tlak i povećava rizik od srčanih bolesti.

Šećer, osim kao pojačivač okusa, služi i kao brz izvor energije koji će nam dati osjećaj da smo pojeli nešto dobro, no to traje tek sat vremena, i nakon toga se osjećamo kao ispuhani balon i - gladni.

16.08.2014. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh