« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
PRIRODA DAJE

Prirodni antibiotici koji rade čuda

Stalno nas bombardiraju vijestima o neučinkovitosti antibiotika, no ove namirnice koje predstavljamo nemaju tih problema s bakterijama

Korijen kurkume je stvarno čudesno ljekovit
Korijen kurkume je stvarno čudesno ljekovit (Arhiva)
Više o

med

,

cimet

,

luk

,

kadulja

,

timijan

,

prirodni lijekovi

,

prirodni antibiotici

,

kiseli kupus

,

astralagus

,

fermentirano povrće

Antibiotici se toliko koriste da je sve veći broj bakterija otporan na svaki mogući lijek koji vam liječnik može prepisati, a uz to nam je prirodni imunitet uništen ubijanjem dobrih bakterija u našim crijevima svaki put kad popijemo kuru antibiotika.

U panici od neučinkovitosti lijekova znanstvenici se sve više okreću proučavanju prirodnih antibiotika koji nemaju problema s bakterijama. Ako su i vama farmaceuti na vrh glave, evo nekoliko namirnica koje imaju snažno antibiotsko djelovanje.

Za početak, astralagus, biljka koja je kod nas i dalje prilično nepoznata, a radi se o snažnom adaptogenom melemu za cijelo tijelo kojeg Kinezi već tisućama godina koriste za jačanje imunološkog sustava i neutralizaciju stresa. Liječi prehladu, štiti jetru i drži viruse pod kontrolom.

Cimet se odavno koristi u medicinske svrhe i nije bez razloga nazvan ubojitim prirodnim antibiotikom. Pravi, čisti cejlonski cimet zaustavlja čak i E. coli, a osim što je prirodni antibiotik, prepun je antioksidansa koji jačaju imunološki sustav. 

Fermentirano povrće održava imunološki sustav u formi snabdijevanjem želuca i crijeva dobrim bakterijama koje se nalaze u svom fermentiranom povrću. Čak 80 posto imuniteta ovisi o zdravlju crijeva, pa nemojte oklijevati nego se bacite na ovu ukusnu prirodnu ljekovitu smjesu.

>> Prirodnim antibioticima protiv bolesti >>

Kadulja je sjajan prirodan lijek za sve probleme gornjeg dišnog sustava, a uz to smanjuje temperaturu na prirodan način, pomažući tako kod gripe i prehlade i ujedno smirujući probleme sa želucem. 

Kiseli kupus ima antimikrobne učinke koji na prirodan način uklanjaju uzročnike gotovo svih bolesti. Njegovi se antibiotski učinci pojačavaju kad se ukiseli, stoga, navalite na kiseli kupus, a nije loša ideja niti sam ga napraviti kod kuće. 

Luk ima antiseptične i antibakterijske učinke koji su poznati od davnina, pa postoji mit da se isisavanjem sirovog luka uklanja bolest, a rasječeni komadi luka po kuhinji čuvaju čistoću i štite od neželjenih bakterija. U kombinaciji s limetom iskorjenjuje čak i dosadnu E. coli. 

Med se za borbu protiv infekcija koristi od davnina, no znanstvenici su tek nedavno otkrili što ga čini prirodnim antibiotikom - protein nazvan defensin -1 kojeg pčele dodaju medu, a samo ime proteina otkriva i njegovu funkciju. 

Timijan je učinkovit prirodni antibiotik, a koriste se i listovi i ulje. Ulje sadrži spoj nazvan timol koji ima antigljivične i antimikrobne učinke. 

Osim navedenih, prirodnim se antibioticima smatra i anis, bosiljak, ružmarin, matičnjak, kopar, korijander, echinacea, kurkuma, crvena paprika, đumbir, češnjak i ulje origana. 

17.08.2014. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh