« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
EH, DA ...

Brza hrana povećava rizik od karcinoma

U slučaju da se ne možete osloboditi ovisnosti o brzoj hrani, pročitajte što izaziva u vašim crijevima

Izbjegavati u širokom luku
Izbjegavati u širokom luku (Shutterstock)
Više o

rak debelog crijeva

,

brza hrana

,

umjetni zaslađivači

Brza hrana i gazirana pića s velikim udjelom šećera značajno povećavaju rizik od raka debelog crijeva, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Edinburghu.

Preporuka je jednostavna - kako biste smanjili rizik, smanjite unos kolača, torti, grickalica i napitaka s umjetnim šećerom.

U istraživanju je sudjelovalo preko dvije tisuće pacijenata s rakom debelog crijeva koji su ispunjavali upitnike o životnim i prehrambenim navikama.

Pokazalo se ono što se već dobro zna, da geni i cigarete imaju velik utjecaj na obolijevanje od raka debelog crijeva, no pronađena je i izravna veza između tog oblika karcinom i grickalica i brze hrane s velikim udjelom masti i šećera.

Problem je u tome što rizik značajno uvećavaju i razni sokovi od povrća i voća zbog velikih količina aditiva i umjetnih zaslađivača. 

20.07.2013. 13:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh