« Iza ogledala
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
MJESEC

Stiže krvavi mjesec, gledajte danas

"Teško je predvidjeti koliko će izgledati crveno, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja", poručili su iz NASA-e

Bit će sjajno... i malo jezivo ;)
Bit će sjajno... i malo jezivo ;) (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

krvavi Mjesec

Najspektakularniji puni Mjesec ove godine brzo se približava, krasit će noćno nebo 26. svibnja. Taj datum ne označava samo Super Mjesec, već i takozvani krvavi mjesec, zahvaljujući pomrčini Mjeseca.

NASA objašnjava da se krvavi Mjesec događa tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kada se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Ime ''krvavi'' je dobio zbog svog crvenog sjaja, javlja CBS.

"Jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu je s rubova Zemljine atmosfere", objašnjava američka svemirska agencija.

"Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, stoga se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu", dodaju.

>> Krvavi Mjesec označava dolazak Apokalipse? >>

"Teško je predvidjeti koliko će crveno biti, ali prašina u atmosferi može imati utjecaja", poručili su iz NASA-e.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji Super Mjesec u godini. Super Mjesec se događa kada se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno na noćnom nebu, jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti.

Super Mjesec će ove godine, 26. svibnja, biti djelomično vidljiv svugdje gdje će u tom trenutku biti noć, navodi NASA i dodaje da će, ukoliko bude vedra noć, u prizoru moći uživati prije svega, građani dijelova Azije i Australije, SAD-a i Južne Amerike.

U SAD-u će ga najbolje moći vidjeti stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država. Samo pomračenje trajat će oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8:47 do 13:49 sati po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC), što znači da će u Aziji moći vidjeti predvečer, a u SAD-u u ranim jutarnjim satima.

 

Usput, mjesečeve mijene mogu biti korisne za mršavljenje, pa pogledajte kad počinje krvavi Mjesec.

26.05.2021. 11:01:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.05.2021. 17:25
    šta cu kad ne mozemo mi gledati samo amerika hehe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh