« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
predstava slavi 41. rođendan

'Stilske vježbe' službeno postavile svjetski rekord

Plaketa Guinnessove knjige rekorda predstavi "Stilske vježbe"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

pero kvrgić

,

stilske vježbe

,

Tomislav Radić

,

Guinessova knjiga

,

Lela Margitić

,

kazalište Vidra

U sklopu radne proslave 41. obljetnice "Stilskih vježbi" večeras je Leli Margitić i Peri Kvrgiću uručena plaketa Guinnessove knjige rekorda, u koju je ta predstava kao najdugovječnija na svijetu s istim glumačkim postavom uvrštena prošle godine.

Kao mnoge dosad, i večerašnju je, obljetničku, izvedbu u kazalištu "Vidra" publika nagradila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz "jedanaestice" prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua. Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević.

Peri Kvrgiću i Leli Margitić plaketu je uručio Marko Torjanac, umjetnički ravnatelj Kazališta Planet Art, u okviru kojeg se predstava sada izvodi, izvijestivši da su "Stilske vježbe" uvrštene i u tiskano izdanje Guinnessove knjige, u koje ulazi manji dio sakupljenih svjetskih rekorda.

Predstava "Stilske vježbe" konstanta su u hrvatskom glumištu koja pokazuje da je kazalište uvijek zanimljivo, uzbudljivo i potrebno, a ona je i svjedok jednog od najboljih razdoblja hrvatskog kazališta i njegove kazališne tradicije, istaknuo je Torjanac.

Na premijeri, 19. siječnja 1968. u Teatru ITD, te u idućih šezdesetak predstava, Kvrgićeva partnerica bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

"Stilske vježbe" su 2001. u Radićevoj režiji doživjele filmsko izdanje, a taj je naslov Kvrgić upotrijebio za knjigu svojih dugogodišnjih kolumna iz "Vijenca". (hina/metro-portal)

20.01.2009. 09:34:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh