« Život
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZA RAZLIKU OD OČEVA ...

Starost majki ne utječe na zdravlje djece

Djeca su imala jednake zdravstvene probleme bez obzira jesu li majke imale 25 ili 44 godine

Zdravlje bebe više ovisi o dobi oca
Zdravlje bebe više ovisi o dobi oca (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

majka

,

kasna trudnoća

,

zdravlje djeteta

Djeca starijih majki čini se da nisu izložena riziku češćeg pobolijevanja kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Demography.

Rezultati pokazuju da odrasle osobe čije su ih majke rodile u dobi od 35 do 44 godine nisu ništa manje zdrave u svojim 40-im i 50-im godinama života nego one čije su majke u trenutku poroda bile stare između 25 i 34 godine.

Dok je i dalje točno da su starije majke izložene većem riziku pobačaja ili pojavi Downova sindroma kod djeteta čini se da su trudnoće premladih majki opasnije za zdravlje djece od trudnoće u starijoj dobi, kazao je znanstvenik Mikko Myrskyla s njemačkog Max Planck instituta za demografska istraživanja.

Znanstvenici su obradili podatke 18 tisuća američkih majki i djece i uočili da su se zdravstveni problemi podjednako javljali kod odraslih osoba čije su majke bile stare od 25 do 44 godine. No, odstupanja su uočili u zdravlju osoba čije su majke bile mlađe u trenutku poroda. Tako su pet posto više zdravstvenih tegoba imale osoba čije su majke rodile u dobi od 20 do 24 godine, te 15 posto više tegoba odrasle osobe čije su majke rađale u dobi od 14 do 19 godina.

Najvažniji faktori za dugoročno zdravlje potomstva pokazali su se stupanj obrazovanja majke i broj godina koje je živjela nakon poroda što znanstvenici objašnjavaju lakšim svladavanjem stresa zbog gubitka majke.


07.09.2012. 19:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh