« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
puši se

Stanovnici Kalifornije uživaju u legalnom jointu

Marihuana se može kupiti u medicinske svrhe u jednoj od 2000 prodavaonica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

marihuana

,

marihuana lijek

,

trava

,

legalizacija marihuane

,

legalizacija lakih droga

,

joint

Kada je Anneliese Curtis Place nedavno ozlijedila ligamente koljena, odbila je uzimati klasične tablete te je protiv bolova odlučila pušiti travu.

„Marihuana se u Kaliforniji može nabaviti vrlo jednostavno", ispričala je Curtis Place za Metro World News i opisala kako je ušetala u specijaliziranu prodavaonicu uz plažu LA-a, obavila liječnički pregled za 150 dolara i potpuno legalno kupila propisanu količinu trave.

Naime, Savezna država Kalifornija još je 1996. odobrila korištenje, prodaju i uzgoj marihuane u medicinske svrhe pa osobe koje dobiju preporuku liječnika mogu legalno nabaviti drogu na javno dostupnim prodajnim mjestima.

Osobama koje nisu pušači nude se i posebni proizvodi poput browniesa i muffinsa od marihuane, raznih čajeva, umaka i kokica.

Gradske vlasti pretpostavljaju da oko 250.000 stanovnika Kalifornije redovito konzumira marihuanu protiv bolova, a kupiti je mogu u jednoj od 2000 prodavaonica koje nose duhovite nazive poput Vapor Room i Hemp Center. Čak postoji i aplikacija za iPhone pomoću koje se može pronaći obližnja trgovina marihuane.

Ed Furchion, vlasnik prodavaonice Liberty Temple rekao je: „U New Jerseyu sam zbog prodaje trave završio u zatvoru. Preselio sam se u Kaliforniju i sada se svojim poslom bavim potpuno legalno."

Njegovu prodavaonicu mjesečno posjeti oko 1000 kupaca: „Mislim da 50% njih doista ima ozbiljne zdravstvene probleme. Postoji uvjerenje u društvu da se osobe koje puše travu zbog bolesti razlikuju od ostalih pušača trave, ali to nije istina. Marihuana je uvijek ista, bili bolesni ili ne."

Kako Kalifornija trenutno prolazi kroz financijsku krizu, zastupnik saveznog parlamenta Tom Ammaiano predlaže uvođenje poreza na marihuanu. Smatra da bi travu trebalo zakonski izjednačiti s alkoholom, a ukoliko njegova preporuka osvoji parlamentarnu većinu, očekuje se da će Kalifornija od oporezivanja zaraditi oko milijardu dolara.

Na boom marihuane u Kaliforniji sa suzom u oku gledaju prodavači iz Meksika i Kolumbije. Naime, sve više (preko 50%) marihuane proizvodi se lokalno, u Kaliforniji, pa su izvoznicima iz susjednih zemalja drastično pali prihodi.

Osim Kalifornije, travu u SAD-u legalno mogu nabaviti i stanovnici Aljaske, Kolorada, Havaja, Maijea, Michigana, Montane, Nevade, New Mexica, Oregona, Rhode Islanda, vermonta i Washingtona.

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
14.10.2009. 13:37:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh