« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
soul mates

Srodna duša zaista postoji

Ne slušajte ih kada vam tvrde da zaljubljenost prolazi. Nemaju pojma!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zaljubljenost

,

srodna duša

,

vječna ljubav

,

prava ljubav

U nedjeljnom Sunday Timesu cijela je naslovnica posvećena činjenicama o zaljubljenosti. Svaka se jednom u ljubavi iznevjerena osoba pitala postoji li uopće prava i vječna ljubav ili je to samo patka romantičnih viktorijanskih romana.

Znanstvenici sa sveučilišta u New Yorku odlučili su to pitanje znanstveno analizirati. Testirali su zaljubljene parove koji su preko 20 godina u vezi. Praćenjem funkcija moždanih valova pomoću medicinskih uređaja ispitali su strast između partnera.

Iako ne previše ohrabrujuće, no dokazujući kako postoji i nije mit, uređaji su pokazali iskrenje u moždanim valovima među svakim desetim parom koji je zajedno duže od 20 godina. Svaki je deseti par na ispitivanju pokazao jednaku količinu strasti kao na početku veze. 

Znanstvenici su pratili kemijske reakcije u mozgu ispitanika nakon što su im pokazali sliku voljene osobe. Stigli su do medicinskog zaključka kako neki parovi i nakon 20 godina veze imaju iste reakcije kako i u takozvanoj prvoj fazi zaljubljenosti.

Labudovi

Time su znanstveno potvrdili kako zaljubljenost može trajati mnogo duže od 15 mjeseci, a opovrgli su dosadašnja uvjerenja kako zaljubljenost nakon 10 godina u potpunosti nestaje.

Znanstvenici su vječnim romantičarima dali nadu, a najromantičnije je što su takve ljubavne parove nazvali 'labudovima', jer imaju slične mentalne emocionalne mape kao životinje koje u paru ostaju čitav svoj život, poput pored ostalih i sive lisice.

Iako mnogo puta preispitivana i kritizirana od modernog društva, romantična ljubav sada ima i svoje znanstvene temelje. (metro-portal)

05.01.2009. 11:07:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ljiljana
  02.04.2011. 21:41

  Najčešče srodne duše nisu u braku. One se sretnu i tako osjete da nikada ne zaborave taj susret niti taj osjecaj. Ostanu skupa samo oko su jako hrabri i dovoljno pročiščeni da se odupru svim okolnostima i silama koje su protiv , jer su shvatili da je ta prava ljubav iznad baš svega drugog. Nažalost, često su ili obje ili bar jedna osoba preslabe
  i linijom lakšeg otpora izaberu za brak "jednostavnijeg partnera" umjesto svoje srodne duše jer je ta vibracija istovremeno tako prekrasna ali i prejaka pa se teško izdrži. Sve je puno lakše i jasnije kad prodje neko vrijeme.


 2. avatar
  Ljiljana
  10.11.2011. 07:35

  Moja srodna duša je 20g. mlađa od mene.
  Zajedno smo 4 godine.
  - Svaki trenutak moje su misli s njom
  - Svaki dan želim joj pružiti ili napraviti nešto lijepo.
  - Njeno zdravlje i dobro su mi uvijek u glavi
  - Svaka radnja ili aktivnost nosi uvijek i nju u mislima
  - Kad nas vide zajedno svi shvaćaju da smo jedno, poznali nas promatrači ili ne.
  - Radimo stvari na isti način
  - Mislimo istovremeno o istim stvarima
  - Zovemo se istovremeno na mob
  itd


  srodne duše postoje :-)
 3. avatar
  emanuela
  13.03.2012. 21:49
  hehe imal koga
 4. avatar
  emanuela
  13.03.2012. 21:52
  ja na facebooku emanuela damjanovic dosadno mi javit mi se slika dva mede best freinds
 5. avatar
  Nora
  04.01.2013. 00:33
  Biti sa srodnom dušom je uvijek velika hrabrost, jer nikada nije jednostavna situacija...rekla bih gotovo nemoguća situacija se posloži..ali vječna vatra ljubavi koja zapali srca srodnih duša nepobjediva je čak i onda kad misliš da se sve raspada, da je sve izgubljeno u startu..i predaš se životu da te nosi tamo kuda srce vodi...nikada to nije greška unatoč svima koji su protiv, unatoč društvenim normama ili bilokakvim ograničenjima, barijerama, prijetnjama...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh