Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2009. 11:07:10
soul mates

Srodna duša zaista postoji

Ne slušajte ih kada vam tvrde da zaljubljenost prolazi. Nemaju pojma!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

U nedjeljnom Sunday Timesu cijela je naslovnica posvećena činjenicama o zaljubljenosti. Svaka se jednom u ljubavi iznevjerena osoba pitala postoji li uopće prava i vječna ljubav ili je to samo patka romantičnih viktorijanskih romana.

Znanstvenici sa sveučilišta u New Yorku odlučili su to pitanje znanstveno analizirati. Testirali su zaljubljene parove koji su preko 20 godina u vezi. Praćenjem funkcija moždanih valova pomoću medicinskih uređaja ispitali su strast između partnera.

Iako ne previše ohrabrujuće, no dokazujući kako postoji i nije mit, uređaji su pokazali iskrenje u moždanim valovima među svakim desetim parom koji je zajedno duže od 20 godina. Svaki je deseti par na ispitivanju pokazao jednaku količinu strasti kao na početku veze. 

Znanstvenici su pratili kemijske reakcije u mozgu ispitanika nakon što su im pokazali sliku voljene osobe. Stigli su do medicinskog zaključka kako neki parovi i nakon 20 godina veze imaju iste reakcije kako i u takozvanoj prvoj fazi zaljubljenosti.

Labudovi

Time su znanstveno potvrdili kako zaljubljenost može trajati mnogo duže od 15 mjeseci, a opovrgli su dosadašnja uvjerenja kako zaljubljenost nakon 10 godina u potpunosti nestaje.

Znanstvenici su vječnim romantičarima dali nadu, a najromantičnije je što su takve ljubavne parove nazvali 'labudovima', jer imaju slične mentalne emocionalne mape kao životinje koje u paru ostaju čitav svoj život, poput pored ostalih i sive lisice.

Iako mnogo puta preispitivana i kritizirana od modernog društva, romantična ljubav sada ima i svoje znanstvene temelje. (metro-portal)

05.01.2009. 11:07:10
http://metro-portal.hr/srodna-dusa-zaista-postoji/13981/