« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAVIJANJE DO SMRTI

Sportski porazi opasni za zdravlje srca

Emotivan stres nakon poraza ima loš učinak po srce navijača, tvrdi se u istraživanju stručnjaka sa SVeučilišta u Los Angelesu

Navijači
Navijači (Deviantart)
Više o

navijači

,

stres

,

srce

,

sport

Sportski porazi najdražih klubova mogu biti opasni po srce navijača, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu "Clinical Cardiology", prenosi Hina. Znanstvenici sa Sveučilišta u Los Angelesu proučavali su zdravstvene posljedice poraza i pobjede domaćih klubova u Super Bowlu, završnoj utakmici američkog nogometa i najgledanijem sportskom događaju u SAD-u, tijekom 80-ih godina i ustanovili da emotivan stres nakon poraza ima loš učinak po srce navijača.

Nakon poraza LA Ramsa u Super Bowlu 1980. godine povećao se broj fatalnih srčanih udara kod žena (27 posto), ljudi starije dobi (22 posto) i muškaraca (15 posto). "Posebno nas je iznenadio veliki porast srčanih udara kod žena", rekao je Robert Kloner, profesor na Sveučilištu južne Kalifornije i vodeći autor studije. "Sve više žena postaju zaljubljenice u sport, ali mislim da među uzrocima moramo potražiti i povezanost žene i muškarca. Kada se muškarac naljuti i uznemiri zbog poraza, to će uzenimiriti i njegovu partnericu", rekao je Kloner. Za usporedbu, nakon pobjede Los Angeles Raidersa u Super Bowl 1984. godine zabilježeno je manje srčanih udara kod svih navedenih kategorija.

01.02.2011. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh