« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZAŠTO?

Djeca se nakon operacije mandula neobjašnjivo debljaju

Djeca su godinu dana nakon operacije mandula deblja nego što bi trebala biti, liječnici apeliraju na zdravu prehranu

Dijete
Dijete (Shutterstock)
Više o

pretilost djeca

,

krajnici

,

mandule

,

operacija mandula

Otorinolaringolozi iz SAD-a utvrdili su da se velik broj djeca nakon operacije mandula deblja. U sklopu istraživanja su usporedili devet različitih studija o povezanosti operacije s pretilošću kod djece i otkrili da doista postoji velik broj malih pacijenata koji godinu dana nakon operacija imaju više kilograma nego što bi trebali.

Istraživanjem je obuhvaćen uzorak od 795 djece od rođenja do punoljetnosti. Neka djeca su bila pretila, dok su druga imala normalnu težinu za svoju dob. Liječnici su godinu dana nakon operacije mandula ponovno izmjerili njihovu tjelesnu težinu. Prosječan BMI (Body-Mass-Index) djece je nakon operacije bio 5,5 do 8,2 posto viši nego prije zahvata. Druga istraživanja, u kojima je korištena drugačija metodologija, pokazala su da se 50-75% djece udebljalo nakon zahvata.

Uzrok debljanja još nije utvrđen, no liječnici upozoravaju da bi problem mogao ležati u promjeni prehrambenih navika. "Potrebna su nam dodatna istraživanja, ali ovim putem želimo apelirati na roditelje da paze na uravnoteženu prehranu i potiču djecu na bavljenje sportom", piše Anita Jeyakumar sa Sveučilišta Saint Louis u časopisu "Otolaryngology - Head and Neck Surgery".

02.02.2011. 07:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh