Spora hrana i joga najbolje oružje protiv pretilosti
Kina se sa SAD-om utrkuje za mjesto prve gospodarske velesile, ali ujedno i za titulu zemlje s najviše pretilih osoba
Kineska urbana mladež traži utočište od sve većeg stresa i pretilosti i to uz 'sporu hranu' i jogu. I dok se Kina natječe sa SAD-om u tome tko će biti prva gospodarska sila svijeta, natjecateljski duh sve je veći i u smislu toga koja nacija će uzeti titulu najdeblje na svijetu. Pored toga što je donio povećanje plaća, nagli gospodarski razvoj Kine rezultirao je sve većim i raznovrsnijim pritiscima na stanovnike gradova. Prije samo dva desetljeća većina ljudi u Kini je jela relativno niskomasnu hranu i redovito vozila bicikle - zato je pretilost bila vrlo rijetka. Ali ubrzajmo stvari do današnjice; sve više ljudi jede masnu uličnu hranu, točnije fast food poput KFC-a i McDonald'sa dok ujedno imaju sve manje vremena i energije za vježbanje.
Prema najnovijim izvješćima, u Kini je trenutno oko 19 milijuna pretilih građana, a taj broj iz godine u godinu raste za 30 ili 50 posto. Ipak, pod utjecajem iseljenika sa zapada i tradicionalne kineske mudrosti kineskim se gradovima širi alternativni načini prehrane i življenja. Taj trend najbolje opisuje Sha Jin (na fotografiji dolje). Ovaj bivši izvršni čelnik jedne petrokemijske kompanije odlučio je prije sedam godina iz korijena promijeniti život i osnovao specijalistički centar za jogu u okolici Pekinga. Centar nudi jednodnevni i višednevni boravak koji se sastoji od vježbi joge uz pješačenje, sviranje bubnjeva, kuhanje, kaligrafiju i slikanje. Une tako davnoj prošlosti gosti sa zapada su brojčano premašivali kineske, ali danas je priča obrnuta. Sve veći broj kineskih studenata se također počeo zanimati za meditaciju i filozofiju koja stoji iza joge.
Međutim, u globalnom smislu te su brojke sićušne. U suvremenom kineskom društvu koje pokreće novac, ljudi kojima je stalo do duhovnog rasta i razvoja ostaju izvan margina. Okupljanja u kineskim gradovima koja se vrte oko spore hrane još uvijek najviše posjećuju iseljenici - nažalost ti su događaji poprilično iskomercijalzirani pa se bit temeljne poruke nekako razvodnila. „Ali ljudi postaju sve više osviješteni i radoznali", kaže Sha Jin. „To se možda čini kontradiktornim, ali nije. Potrebno je neko vrijeme, ali to se događa."
Koncept 'spore hrane' nastao je u Italiji 1989. Godine u obliku reakcije na sveopću prisutnost brze hrane i globalizacijskog utjecaja na industriju hrane. Koncept je osmislio Carlo Petrini, stručnjak za hranu. On se temelji na očuvanju tradicionalne i regionalne kuhinje i promovira uzgoj bilja, sjemenja i stočarstva. Pokret se proširio globalno i broji preko 100,000 članova u 132 zemlje.
Novi komentar