« Život
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
EH, DA...

Spavanje čisti mozak, nemojte se igrati...

Usporena i stabilna aktivnost mozga i kardiopulmonalne aktivnosti povezane s dubokim spavanjem optimalna za proces uklanjanja otpada iz mozga

Spavanje je izuzetno važno
Spavanje je izuzetno važno (Arhiva)
Više o

spavanje

,

mozak

Spavanje je ključno za funkcioniranje sustava za 'čišćenje mozga' (drenažnog sustava), a ova studija pokazuje da što dublje spavamo to bolje", kaže voditeljica istraživanja Maiken Nedergaard sa Sveučilišta u Rochesteru.

"Ova otkrića također dokazuju da kvaliteta spavanja ili nedostatak sna može utjecati na početak Alzheimerove bolesti i demencije", dodaje dalje za Weforum.org. 

Studija, koja je objavljena u časopisu Science Advances, pokazuje da je usporena i stabilna aktivnost mozga i kardiopulmonalne aktivnosti povezane s dubokim spavanjem optimalna za proces uklanjanja otpada iz mozga.

Nalazi također mogu objasniti zašto neki oblici anestezije mogu dovesti do kognitivnog oštećenja kod starijih osoba.

Istraživanje postavlja nekoliko važnih kliničkih pitanja. To dodatno podupire vezu između sna, starenja i Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici znaju da kako starimo postaje sve teže dosljedno postizanje dubokog n-REM sna, a ova studija pojačava važnost dubokog sna za pravilnu funkciju glimftičkog sustava odnosno drenažnog sustava mozga. 

Studija također pokazuje da više spavanja može pojačati drenažni sustavšto znači da se može pristupiti terapijama za poboljšavanje kvaliteta spavanja za rizični dio populacije.

"Kognitivno oštećenje nakon anestezije i operacije veliki su problem", kaže koautor istraživanja Tuomas Lilius sa Sveučilištu u Kopenhagenu. "Značajan postotak starijih pacijenata koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu imaju postoperativni period delirija ili imaju novo ili pogoršano kognitivno oštećenje nakon operacije", dodaje.

05.03.2019. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh