« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZAJEDNIČKA UPLATA

Španjolsko selo dobilo gotovo milijardu dolara na lutriji

Ovisno o doprinosu zajedničkoj uplati, neki su seljani postali bogatiji za milijune, ali čak su i oni "najnesretniji" dobili minimalno 130 tisuća dolara

Fotografija vijesti
Više o

lutrija

,

Španjolska

,

dobitak na lotu

,

igre na sreću

Španjolsko selo Sodet postalo je dobitnikom rekodrdnog iznosa na lutriji te zemlje, zbog čega je 70 kućanstava preko noći postalo milijunašima, prenosi Hina.

Neki su mještani bilo toliko malodušni da su namjeravali preskočiti uplatu španjolske božićne lutrije, koja se zbog bogata fonda naziva i El Gordo (debeli) i koja je u Španjolskoj svojevrsna nacionalna opsesija. No naposlijetku je 69 od seoskih 70 domaćinstava uplatilo lutriju iz lojalnosti prema mjesnoj udruzi kućanica, koja prodaje srećke i od toga ima mali postotak zarade. A onda su počeli stizati brojevi...

Listić iz Sodeta osvojio je prvu nagradu, 950 milijuna dolara (nešto manje od sedam milijarda kuna), najvišu u povijesti. Nisu svi stanovnici Sodeta, većinom seljaci ili nezaposleni građevinarci, osvojili jednako. Ovisno o doprinosu zajedničkoj uplati, neki su postali bogatiji za milijune, ali čak su i oni "najnesretniji" dobili minimalno 130 tisuća dolara (750 tisuća kuna).

Nakon što su u selu shvatili koji su brojevi izvučeni, kako je rekao jedan od mještana, njime je zavladalo kolektivno ludilo. Seljaci su se traktorima slili u selo, a načelnica Rosa Pons megafonom s glavnog trga svima čestitala. "Neke su žene odmah rekle: 'idem na frizuru'", pričala je poslije Pons. "Međutim, frizerka je isto dobila. I odlučila da neće raditi".

Već u sljedećim danima ta točkica na zemljopisnoj karti, tri sata vožnje sjeverozapadno od Barcelona, postala je mjesto hodočašća raznih bankara, prodavača automobila i svih sorti putujućih trgovaca.

Jedini kojeg nisu posjetili je onaj jedini mještanin koji nije uplatio. Grčki filmaš Kostis Micotakis, koji se u to selo doselio iz ljubavi prema ženi. Micotakis nije imao sreće ni u tome, ljubav je pukla, ali je on ostao živjeti u Sodetu, na posjedu otprilike kilometar od centra sela. Kada su žene iz udruge kućanica obilazile udaljene kuće i nudile srećke, njega su jednostavno zaboravile.

01.02.2012. 17:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh