« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
BASTA!

Španjolska: Masovni prosvjedi zbog krize, nezaposlenosti i mjera štednje

Deseci tisuća mladih Španjolaca prosvjedovali su u subotu navečer na trgovima španjolskih gradova, uoči današnjih regionalnih izbora

Fotografija vijesti
Više o

Španjolska

,

prosvjedi

,

gospodarska kriza

,

mjere štednje

Španjolci danas glasuju za sazive 8116 gradskih vijeća, ukljčujući drugi i četvrti grad po veličini Barcelonu i Sevillu, i 13 od 17 pokrajinskih parlamenata. Ne glasuje se jedino u Kataloniji, Baskiji, Galiciji i Andaluziji. Radi se o prvim izborima otkako je socijalistička vlada usvojila stroge mjere štednje zbog gospodarske krize i otkako je nezaposlenost narasla do 21,6 posto, zbog čega, kako se pretpostavlja, vladajućoj stranci premijera Jose Luisa Rodrigueza Zapatera prijeti težak poraz.

Dan uoči izbora prosvjedi su u Španjolskoj zabranjeni, ali policija nije reagirala u subotu na desetke tisuća nezadovoljnika okupljenih diljem zemlje strahujući da bi intervencijom dotad mirne prosvjede pretvorila u nasilne. Na madridskom trgu Puerta del Solu u subotu se navečer okupilo oko 30 tisuća ljudi, a još su ih tisuće prosvjedovale u Barceloni, Valenciji, Sevilli, Bilbau i drugim gradovima.

Prosvjedi traju već nekoliko dana, a jezgru im čini pokret mladih ljudi koji su posebno pogođeni ekonomskom krizom. Gotovo pola Španjolaca u dobi od 18 do 25 godina je bez posla, više nego dvostruko više od europskog prosjeka. Neki od birača morat će danas na putu do birališta zaobilaziti trgove na kojima prosvjednici već danima kampiraju u šatorima ili leže na priručnim krevetima. Birališta su otvorena od 9 do 20 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi rezultati očekuju se odmah po njihovu zatvaranju.


22.05.2011. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh