« Svijet
objavljeno prije 13 godina
NE ZNA SE PORIJEKLO

Pokušala prodati kamen s Mjeseca za 8,8 milijuna kuna

Neimenovana Amerikanka uhićena je kada je pokušala prodati navodni kamen s Mjeseca tajnom agentu NASA-e

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

Mjesec

,

kamen

Žena je uhićena u jednom restoranu u Kaliforniji nakon što s agentom NASA-e dogovorila cijenu od 1,7 milijuna dolara (8,8 milijuna kuna), priopćio je ured mjesnog šerifa. NASA će provesti istraživanje o tome je li kamen stvarno s Mjeseca. Pokaže li se to točnim, žena će biti optužena za krađu, a slučaju podvale bit će optužena za prevaru. Nije poznato kako je američka svemirska agencija doznala da je kamen na prodaju.

Kamenje s Mjeseca smatra se američkim nacionalnim blagom i prodaja im je zabranjena. Oko 2200 uzoraka stijenja, kamenja, grumenja, pijeska i prašine dopremljeno je s Mjeseca u misijama NASA-e od 1969. do 1972. godine. Po jedan kamen poklonjen je svakoj od 50 američkih saveznih država i još 136 zemalja diljem svijeta po odluci predsjednika Richarda Nixona.

Nedavno istraživanje pokazalo je da deset američkih i više od 90 svjetskih država ne zna gdje se nalaze uzorci koje su dobili na poklon. Kamen poklonjen Hondurasu pronađen je 1998. godine kod jednog kolekcionara koji je za njega platio pet milijuna dolara.

22.05.2011. 10:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh