« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SPACE RACE

Sovjetsko slijetanje na Mjesec prisililo bi SAD da osvoje Mars

Što bi bilo da su Rusi bili ti koji su prvi sletjeli na mjesec? Upravo je ovo pitanje na koje povjesničari pokušavaju već godinama dati odgovor

Fotografija vijesti
Više o

Mars

,

hladni rat

,

istraživanje svemira

,

Mjesec

,

svemirska utrka

Povijesni let kojim je Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji se otisnuo u svemir bila je još jedna u nizu sovjetskih pobjeda u svemirskoj utrci, jednoj od najžešćih bojišnica Hladnog rata. Ipak, kao što zasigurno znate, utrka je naprasno zavšena neočekivanom pobjedom SAD-a, nakon što je Neil Armstrong napravio „mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo".

Što bi bilo da su Rusi bili ti koji su prvi sletjeli na mjesec?

Upravo je ovo pitanje na koje povjesničari Piers Bizony i dr. Christopher Riley pokušavaju već godinama dati odgovor. Dvojac koji se smatra jednim od najboljih stručnjaka za povijest istraživanja svemira na svijetu u svom su intervjuu za BBC News pokušali odgovoriti što bi se dogodilo da su Sovjeti pretekli Amerikance u osvajanju Mjeseca.

„Ključna razlika između ove dvije velesile bila je u motivaciji. Rusi su na istraživanje svemira gledali kao na iznimno važan državni i društveni projekt, dok su Amerikanci jednostavno željeli pobijediti Sovjete u nekoj utrci, a to je sasvim slučajno bio svemir", tvrde znanstvenici.

U prilog tezi da su Amerikanci pobijedili u utrci i onda odustali od nje ide i činjenica da su ponovili istu stvar još svega pet puta u tri godine, nakon čega su 1972. zauvijek (barem iz današnje perspektive) objesili kopačke o klin kad je letenje u svemir u pitanju.

Da je bilo obrnuto, golemi američki natjecateljski duh ne bi se zadovoljio samo sa ponavljanjem onoga što su već Rusi napravili, već bi vrlo vjerojatno tražili sljedeću „metu", a najlogičniji izbor bi svakako bio Mars.

„NASA je krajem šezdesetih već imala cijeli tim stručnjaka koji su radili na nacrtima i osmišljavanju leta na Mars, što su potajno razvijali kao svoj plan B. Da su Sovjeti doista sletjeli prvi na Mjesec, NASA ne bi ni sekunde dvojila što im je činiti, a dobila bi u tome i snažnu političku potporu", tvrdi dr. Riley.

Još 1969, potpredsjdnik NASA-e Spiro Agnew predivio je kako će Amerikanci sletjeti na Mars prije 1980., što u to vrijeme nije zvučalo suludo, kako bi možda mogli pomisliti.

Nažalost, pokazalo se da je američka pobjeda u svemirskoj utrci istovremeno značila i njenu smrt.

21.10.2011. 14:12:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    EMS
    22.10.2011. 07:23
    Problem je taj sto amerikanci nisu ni bili na mjesecu :)). U vrijeme kada su sovjeti poslali prvi satelit, prvog psa, prvog covjeka u zemljinu orbitu, ameli su tek "pocinjali". Ali bez obzira na ogromnu prednost Rusa u svemirskom programu, ameri su iz prvog pokusaja uspjeli "sletjeti na mjesec" :))).
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh