« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POSTOJI LI PRIJETNJA?

Sonda Rosetta stigla do asteroida Lutetie

Europska sonda Rosetta proletjela je pored 100 km širokog asteroida Lutetie, udaljenog nekih 454 milijuna km od Zemlje, izvan Marsove orbite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ESA)
Više o

svemir

,

forma

,

kondicija

Lutetia je najveći asteroid kojeg je posjetila neka svemirska sonda. Znanstvenici iz ESA-e čekaju detaljne informacije, a prve slike već su stigle na Zemlju. Opservatoriji koji koriste teleskope nisu mogli odrediti pravi tip asteroida, a znanstvenici bi željeli znati koliko se mnogo promijenio tijekom vremena. Pomoću sonde će dobiti informacije o količini prastarih materijala koji su ostali od formacije Sunčevog sustava prije 4,5 milijarde godina.

>> Zemlji prijeti veliki asteroid, a Rusija će ju spasiti

Dr. Rita Schulz, koja radi na projektu, objašnjava kako je divovska stijena na neki način enigma. "Lutetia je zanimljiva ne samo zato što je riječ o najvećem asteroidu kojeg je posjetila neka sonda, već i zato što je zagonetna." Mjerenja su otkrila metale na površini, što indicira da je stijena prošla veći stupanj evolucije. Lutetia je možda ostatak mnogo većeg asteroida koji se rascijepao u velikom sudaru.

Nakon što završi misiju, Rosetta će nastaviti put prema kometu Churyumov-Gerasimenko, s kojim bi se trebala susresti u svibnju 2014. Sonda će ući u orbitu 4 km velike ledene lopte te čak i ostaviti maleni uređaj po imenu Philae na njezinoj površini.

10.07.2010. 22:31:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh