« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DRUGA STRANA MEDALJE

Solarne ploče su otrovne

Navodno sigurna i čista energija dovela je do burnih rasprava između proizvođača, lobista i znanstvenika

Solarne ploče
Solarne ploče (Shutterstock)
Više o

solarna energija

,

otrov

,

Snježana Abramović Milković

,

Boy band Blue

Solarna energija je u trendu. Razvijene zemlje subvencioniraju postavljanje solarnih ploča, a kućanstva pristaju na ulaganja zbog zaštite okoliša i nižih računa za struju i grijanje. Dok se fotovoltaične solarne ploče u sve većoj mjeri postavljaju na krovove, dio stručnjaka upozorava na potencijalno štetno djelovanje solarne energije, piše FAZ.

>>Solarnu energiju čeka svijetla budućnost

"Non Toxic Solar Alliance", inicijativa znanstvenika i dijela pripadnika industrije, upozorava na lošu stranu solarnih ploča. Tvrde da su paneli koji sadrže kadmij štetni za zdravlje te apeliraju na Europsku uniju da zabrani njegovu uporabu.

Kadmij je sistemski otrov koji se nakuplja u bubrezima i jetri. Zdravstveni problemi očituju se u obliku kašlja, znojenja, boli u prsima, groznici, a navodno mogu dovesti o edema pluća te potaknuti nastanak raka. Na krovu ne predstavljaju opasnost za čovjeka, ali postavlja se pitanje što će se dogoditi za 20-30 godina kada stigne vrijeme za zamjenu postojećih panela. Plan za adekvatno zbrinjavanje, naime, još ne postoji.

>>Nova tehnologija pretvara svaki prozor u solarnu ploču

Na tržištu postoje i ploče bez kadmija koje sadrže silicij. Takve ploče nisu otrovne, ali su znatno skuplje u proizvodnji. Lobisti i proizvođači ploča s kadmijem čine sve kako bi spriječili donošenje za njih nepovoljnog zakona i tvrde da će se proizvođači pobrinuti za zbrinjavanje i recikliranje starih ploča. Međutim, ne navode kako. 

Solarna energija, čista ili otrovna, na kraju krajeva je "samo" milijarde eura vrijedan biznis.

15.10.2010. 10:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    15.10.2010. 12:10
    sve ima drugu stranu medalje ipak nuklearke su ottrovnije
  2. avatar
    hannah
    16.05.2011. 12:31
    ajde,ajde jel itko razmislja sta sve samo udisemo iz zraka,i koliko vec rakova ljudi imaju od tko zna cega?bit ce od hrane...tko voli nek izvoli!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh