« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
EKOPANIKA

Kvarnerskom zaljevu prijeti onečišćenje otpadom iz Sovjaka

Nataloženi tekući otpad iz ponikve Sovjak počeo je otjecati u krško podzemlje - Kvarnerski zaljev bi mogao doživjeti ekokatastrofu

Nataloženi tekući otpad iz Sovjaka prijeti Kvarnerskom zaljevu
Nataloženi tekući otpad iz Sovjaka prijeti Kvarnerskom zaljevu (Shutterstock - ilustracija)
Više o

ekološka katastrofa

,

traktor beam

,

laseri

,

OZNA

,

Arutjun Kočinjan

Predstavnici udruge građana Smokvarijanske liste iz Viškova, u blizini Rijeke, upozorili su danas da se razina nataloženoga tekućeg otpada u ponikvi Sovjaku neprestano smanjuje, pri čemu su zaključili da taj opasni otpad odlazi u krško podzemlje. Zbog toga, prijeti opasnost od onečišćenja Kvarnerskog zaljeva, rekli su Veljko Bezjak, Radojka Mulac i Stanko Kačić iz Smokvarijanske liste. Ustvrdili su da se, nakon nedavnih blagih potresa, razina tekućeg otpada u Sovjaku smanjila oko dva metra.

Istaknuli su da je ta udruga još u svibnju ove godine sve mjerodavne upozorila da se razina otpada smanjuje i odlazi u podzemlje, ali nitko nije ništa učinio. Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja trebalo je uspostaviti sustav nadzora Sovjaka i mjerenje razine otpada te provesti geološka istraživanja kako bi se utvrdilo kamo odlazi tekući otpad, drže u udruzi.

Udruga je u svibnju upozorila da je po procjeni komunalne tvrtke "Čistoće" iz 2001. u ponikvu Sovjak odloženo oko 250.000 prostornih metara opasnoga tekućeg otpada, uglavnom otpadnih naftnih prerađevina i drugih kemikalija. Po proračunu Smokvarijanske liste iz svibnja, utemeljenom na geodetskim izmjerama, u Sovjaku je bilo 150.000 prostornih metara manje otpada, što znači da je jedan dio iscurio u podzemlje.

Tada je rečeno da se problem vezan uz Sovjak može ublažiti "što hitnijim uništenjem preostaloga tekućeg otpada izvlačenjem iz ponikve ili spaljivanjem, bušenjem dna ponikve u dubinu jame koja se tu nalazi kako bi se izvukao i ostatak otpada u podzemlju te saniranjem Sovjaka nakon toga nasipanjem". (hina/metro-portal)

14.10.2010. 21:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh