« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PORAST CIJENA

Šokantne cijene hrane u cijelom svijetu zabrinjavaju i UN

Ujedinjeni narodi upozoravaju na porast cijena i nesigurnosti hrane, stanje bi se moglo pogoršati

Shopping
Shopping (Shutterstock)
Više o

cijene hrane

,

Ujedinjeni narodi

,

rast cijena hrane

Glavni uzroci drastičnog porasta cijena hrane su klimatske promjene koje donose poplave i suše, sve veća potreba za biogoriovom i nacionalna politika zaštite domaćih tržišta, priopćili su Ujedinjeni narodi, prenosi Hina. 

Visoke i promjenjive cijene hrane predstavljaju sve veću zabrinutost u cijelom svijetu, a djelomično su odgovorne i za prosvjede u kojima su srušeni čelnici Tunisa i Egipta, a koji su se proširili od Alžira do Jemena.

Razdoblja promjenjivosti cijena nisu nova u poljoprivredi, ali su nedavne šokantne cijene, prouzročene ekstremnim vremenskim uvjetima i pojačanom uporabom žitarica u proizvodnji energije, izazvale veliku zabrinutost, priopćila je UN-ov Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Postoji bojazan da bi promjenjivost cijena mogla biti sve veća", navodi FAO u svom izvješću Stanje hrane i poljoprivrede objavljenom u ponedjeljak.

Globalne cijene hrane dosegnule su rekordnu visinu u veljači i FAO je upozorio prošlog tjedna da bi daljnji rast cijena nafte i nagomilavanje zaliha nafte od strane uvoznika, u pokušaju sprječavanja nemira, pogodio već ionako promjenjiva tržišta žitarica.

FAO je već upozorio zemlje proizvođače hrane da ne smanjuju izvoz kako bi zaštitile lokalna tržišta budući da globalne cijene hrane premašuju razine koje su izazvale smrtonosne nerede 2007./2008. godine.

Potrebna je hitna koordinirana međunarodna akcija kako bi pružila sigurnost opskrbi hranom, a među tim i poboljšanje tržišnih pravila i transparentnosti, istaknuo je FAO.

Broj pothranjenih ljudi u svijetu pao je na 925 milijuna prošle godine s 1.023 milijarde 2009. godine, ali je i dalje neprihvatljivo visok, navodi FAO.

Godine 2010. 16 posto stanovništva zemalja u razvoju bilo je pothranjeno, u usporedbi s 18 posto 2009. Međutim, taj je postotak i dalje puno viši od UN-ova cilja da smanji na 10 posto udio gladnih između 1990. i 2015.

07.03.2011. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh