« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROBLEMI

Skupa nafta prepolovila zaradu avio prijevoznika

Tek što su se počeli izvlačiti iz krize, avio prijevoznici ponovno su na udaru naftne krize zbog nemira na Bliskom Istoku

Avio kompanije gomilaju probleme
Avio kompanije gomilaju probleme (Shutterstock)
Više o

aviokompanije

,

cijena nafte

Međunarodna udruga za zračni promet objavila je da će profit avio-kompanija ove godine biti smanjen gotovo upola zbog većih cijena nafte - pretežito zbog nemira na Srednjem istoku. Ova udruga prognozira da će profit za 2011. iznositi osam milijardi i 600 milijuna dolara, a prošle je godine prijavljen profit od 16 milijardi dolara.

Politička nestabilnost na Srednjem istoku dovela je cijenu barela nafte na iznad stotinu dolara. To je dosta više od 84 dolara koliko je u prosincu prognozirala Međunarodna udruga avio-prijevoznika. U novom izvješću ova udruga navodi da su cijene nafte uvijek izazov za zračne prijevoznike, a da događaji na Srednjem istoku predstavljaju značajan rizik.

Direktor ove udruge, Giovanni Bisignani, kaže da su posljedice većih cijena goriva ipak ublažene globalnim ekonomskim oporavkom, ali i naglašava da se avio-kompanije ipak suočavaju sa značajnim zaprekama: "Naša se industrija stalno se mora nositi s krizom za krizom, sa šokom nakon šoka, a razina zarade bliža je nekoj humanitarnoj udruzi nego stvarnom biznisu. Radi se o industriji koja nije dugoročno održiva."

U izvješću stoji da će avio-prijevoznici s područja Azije i Pacifika najviše zaraditi. No čak i u Aziji očekivani profit od tri milijarde i 700 milijuna dolara dosta je manji od prošlogodišnjih sedam milijardi i 600 milijuna dolara. Profit sjeverno-američkih avio-kompanija past će na tri milijarde i 200 milijuna dolara što je manje za milijardu i pol u odnosu na prošlu godinu. Bisignani kaže da će najmanju zaradu imati europski avio-prijevoznici - svega 500 milijuna dolara.

Avio-kompanije sa Srednjeg istoka zabilježit će pad zarade s milijardu i stotinu milijuna dolara na 700 milijuna. "Jedan od razloga je politička nestabilnost u ovoj regiji. Tu su slučajevi Egipta, Libije i Tunisa na koje otpada oko 20 posto avio-prometa u regiji. U području Perzijskog zaljeva visoke cijene nafte donose pak dodatnu ekonomsku aktivnost i to je razlog zašto će avio-tvrtke s ovog područja nastaviti rasti na tržištu letova na duge rute" - kaže Giovanni Bisignani.

Međunarodna udruga koja okuplja svjetske avio-kompanije prognozira veliki pad zarade u Južnoj Americi, s milijardu dolara na 300 milijuna.  Afrički avio-prijevoznici, kako se očekuje, poslovat će s pozitivnom nulom dok su prošle godine imali zaradu od stotinu milijuna dolara. Snažni ekonomski rast i brzi razvitak trgovinskih veza s Azijom glavni su razlog da afričke avio-kompanije posluju bez gubitaka. No u izvješću se navodi da bi pojačana konkurencija sa srednjo-istočnim avio-tvrtkama te drugima na polju prijevoza poslovnih ljudi mogla afričkim kompanijama donijeti probleme.

Piše: VOAnews
05.03.2011. 12:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh