« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ISTOČNI SAD

Snježna oluja premješta se prema Novoj Engleskoj

Nezapamćeno snježno nevrijeme iz sebe je ostavilo pet ljudskih žrtava, poremećen promet i opustjele trgovačke centre

(Getty Images)
Više o

SAD

,

snježna oluja

,

Nova Engleska

Snježna oluja koja je prekrila središnje dijelove Istočne obale SAD-a sa 60 cm snijega, u nedjelju se pomakla sjevernije do regije Nove Engleske, s gustim snijegom i vjetrom brzine do 95 kilometara na sat u dijelovima saveznih država Rhode Island i Massachusetts, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

Nezapamćeno snježno nevrijeme iz sebe je ostavilo pet ljudskih žrtava, teške poremećaje u cestovnom, zračnom i željezničkom prometu, te opustjele trgovačke centre koji se nadali navali kupaca zadnji vikend prije Božića.

Očekuje se da će oluja u južne dijelove Nove Engleske donijeti oko 40 cm snijega.

Rani dolazak zimskog vremena u mirno nedjeljno jutro, nije mogao imati bolji 'timing', izjavio je glasnogovornik hitnih službi Massachusettsa, Peter Judge.

"Osim ometanja kupovine za Božić, iz perpektive hitnih službi to je idealno vrijeme, kod današnjeg čišćenja snijega ne moramo se boriti s ljudima koji nastoje stići na posao", pojasnio je Judge.

Oluja je u subotu donijela 40 cm snijega u zračnoj luci Reagan National u Washingtona, što su rekordne jednodnevne padaline za prosinac, a na jugu New Jerseya palo je najviše snijega u zadnje četiri godine.

Na području New Yorka u nedjelju je najviše snijega je palo u Long Islandu, s rekordnih 64 cm u Uptonu. U samom New Yorku u nedjelju ujutro je izmjereno 28 cm, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

Zračne luke u središnjem dijelu Istočne obale, od kojih se neke u subotu otkazale sve letove, u nedjelju se vraćaju normalnim operacijama.

U nedjelju je otvorena jedna pista u zračnoj luci Dulles International kod Washingtona za dolazne letove, rekla je glasnogovornica aerodroma Tara Hamilton. Na Reagan Nationalu, uklonjene su velike količine snijega a normalne operacije počele su oko podneva.

U Philadelphiji su problemi s brojnim odgodama letova nastavljeni i u nedjelju.

Nevrijeme je u petak na Floridi izazvalo poplave, a u Južnoj i Sjevernoj Karolini dovelo je do prekida opskrbe strujom za 83,000 kućanstava. U subotu su vlasti Virginije, Zapadne Virginije, Kentuckya, Marylanda i Delawarea, te gradonačelnici Washingtona i Philadelphije proglasili izvanredno stanje.

U Virginiji su dvije osobe poginule u prometnim nesrećama a jedna od smrzavanja, dok su državi Ohio dvije osobe poginule na snijegom pokrivenim cestama.

U prekidu je bio autobusni promet u regiji Washingtona i sjevernije, te trajektni promet u Delawareu i New Jerseyu. U Washingtonu je nevrijeme zaustavilo i prometovanje metroa, na nadzemnim dijelovima mreže. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 06:21:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh