« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
EURO ZIMA

Europski vikend obilježili snijeg i val hladnoće

Bavarska je zabilježila rekordno nisku temperaturu, kontinent je bio prometno blokiran, a smrzao se još nepoznat broj ljudi

(Getty Images)
Više o

zima

,

snijeg

,

Europa

Tisuće Europljana snijeg i hladnoća su ovog vikenda blokirani u vlakovima, na kolodvorima, cestama i zračnim lukama, a uoči Božića smrtno je stradalo nekoliko beskućnika.

Val hladnoće nekoliko dana je vladao kontinentom uz rekordno nisku temperaturu od -33,6 stupnjeva C tijekom noći s petka na subotu u Bavarskoj, a zbog snijega su francuske vlasti su u nedjelju ujutro u 50 od 95 departmana zemlje proglasile narančastu uzbunu.

Hladnoća je odnijela i ljudske živote. U Poljskoj je samo u subotu umrlo 15 ljudi.

Od srijede u Češkoj vladaju vrlo niske temperature, a od hladnoće je umrlo šestero beskućnika u Ostravi i Pragu.

U Francuskoj je u noći između subote i nedjelje zabilježeno -24 stupnja C na istoku zemlje. Jedan 36-godišnji nezaposleni muškarac je umro od hladnoće u Arrasu i jedan poljski beskućnik i Marseilleu.

U Austriji su dva muškarca od 19 i 43 godina umrla od hladnoće u Štajerskoj. U Njemačkoj je pronađen smrznut jedan 46-godišnji beskućnik u Mannheimu.

Promet vlakova Eurostara između Londona i Pariza bio je blokiran od petka navečer zbog kvarova a oko 2.000 putnika provelo noć u tunelu ispod La Manchea.

Eurostar smatra da 24.000 putnika čeka na prelazak kanala La Manche.

Oko 500 putnika koji su i dalje blokirani u Londonu, vratiti će se specijalnim autobusima do Pariza ili Bruxellesa, navodi kompanija.

Većina letova u Europi je bila otkazana ili su bilježili velika kašnjenja. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 06:38:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh