« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POGLED U BUDUĆNOST

Snimanje mozga može predvidjeti debljanje i količinu seksa

Magnetna rezonancija može sa sigurnošću predvidjeti da li ćemo dobiti na težini, te koliko će nam seksualni život biti kvalitetan

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

seks

,

seksualni život

,

muškarci i žene

,

debljanje

,

magnetna rezonancija

Svijet je čarobno mjesto puno ukusne hrane i lijepih ljudi, stoga nije ni čudo što se vrlo često ne možemo oduprijeti njihovim čarima, no znanstvenici su otkrili način kako da nas unaprijed upozore koja nam iskušenja prijete.

Naime, stručnjaci sa fakulteta Dartmouth su saznali da se pomoću funkcionalne magnetne rezonancije (fMRI) može uspješno predvidjeti da li će se neka osoba udebljati, te hoće li biti seksualno aktivna.

Zananstvenici su do otkrića došli promatranjem dijela mozga koji se zove nucleus accumbens, a nama laicima je poznat kao 'centar za nagrade'. Istraživanje je provedeno na način da su volonterima prikazivane neutralne fotografije, poput pejzaža, te fotografije interesantnijeg, uzbudljivijeg sadržaja - predivnih delicija i erotike.

Nakon što su obradili podatke prikupljene magnetnom rezonancijom, znanstvenici su čekali šest mjeseci da ponovno pregledaju volontere. Otkriveno je da su osobe kojima je zabilježena jaka aktivnost u centru za nagrade kada su im pokazane fotografije hrane dobile značajno više kilograma nego volonteri kod kojih delicije nisu izazvale reakciju.

Isto tako, osobe koje su najjače reagirale na erotske fotografije imale su puno kvalitetniji, odnosno aktivniji seksualni život.

Iako su znanstvenici pronašli način da nas upozore na našu sklonost određenim iskušenjima, da li ćemo podleći njima i dalje ovisi o našoj samokontroli.

"Mi želimo pronaći i razumjeti situacije u kojima se ljudi trude ne podleći iskušenjima. Ako želimo kontrolirati svoje ponašanje mi moramo aktivno razmišljati što radimo. Samokontrola iziskuje puno svjesnog napora", kaže dr. William Kelley, jedan od istraživača.          

18.04.2012. 18:23:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh