« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
MENTALNO FOKUSIRANJE

Pričate sami sa sobom? Niste ludi, već pametni

Pričanje na glas ili pak mrmljanje u bradu pomaže nam da se lakše i bolje koncentriramo na posao koji trenutno radimo, pogotovo ako tražimo zametnute predmete

Fotografija vijesti
Više o

ludost

,

koncentracija

,

pričanje

,

gubljenje stvari

,

razgovaranje

Kada na ulici zamijetimo nekoga kako priča sam sa sobom, a nema mobitel ili hands-free, automatski zaključujemo kako toj osobi nisu sve "ovce na broju", no znanstvenici tvrde da mrmljanje u bradu zapravo pomaže pri koncentraciji.

Naime, stručnjaci sa sveučilišta Pennsylvania dokazali su da mantranje na glas, primjerice 'ključevi, ključevi, ključevi', pomaže mozgu da se bolje usredotoči na predmet za kojom se traga.

Prijašnja istraživanja pokazala su da djeci dok obavljaju zadatke u više stupnjeva, poput vezanja tenisica, razgovaranje samima sa sobom pomaže da lakše i brže svladaju posao pred sobom, a novom studijom se htjelo provjeriti da li isti princip djeluje na odrasle.

Eksperiment je proveden na način da su volonteri trebali pronaći predmete koji se nalaze u svakom dućanu, poput jabuka, cole ili dezodoransa. Osobe su ili izgovarale imena proizvoda ili ih tražile u apsolutnoj tišini. Oni koji su razgovarali sami sa sobom brže su pronalazili predmete koje su znanstvenici zadali.

Ako često panično tragate za daljinskim upravljačem ili ključevima od stana, pokušajte si mantrati u bradu "daljinski, daljinski, daljinski" ili "ključevi, ključevi, ključevi".

18.04.2012. 16:48:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    kme
    19.04.2012. 19:08
    "Kune, kune, kune!"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh