« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ANKETA

Snažna podrška Pahorovim metodama rješavanja graničnog spora

67,3 posto ispitanika navelo je da "države zapadnog Balkana trebaju što prije ući u Europsku uniju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

EU

,

Slovenija

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

Danilo Tuerk

,

anketa

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Janez Potočnik

,

IFIMES

Gotovo 80 posto Slovenaca podržava način na koji Pahorova vlada nastoji riješiti granični spor s Hrvatskom, pokazala je u srijedu objavljena terenska anketa ljubljanskog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Istraživanje je provedeno od 20. travnja do 7. svibnja na 800 ispitanika. Ispitanici su odgovarali na pitanja o izgledima slovenskih stranaka i pojedinaca na izborima za Europski parlament 7. lipnja te ugledu domaćih političara, ali i na to kako gledaju na nastojanje Pahorove vlade da se pred uključivanje Hrvatske u EU riješi dvostrani granični spor.

Na pitanje podupiru li nastojanja Pahorove vlade da se granično pitanje s Hrvatskom riješi potvrdno je odgovorilo 78,1 posto ispitanika, negativno 18,5 posto, dok se ostali nisu izjasnili. Na pitanje koja od država u susjedstvu Slovenije im je "najdraža" 32,3 posto ispitanika navelo je Austriju, 23,4 Italiju, 22,6 posto Mađarsku, a 11,7 posto Hrvatsku. Desetina ispitanika izabrala je odgovor da im se ne sviđa niti jedna od susjednih država.

Istodobno, 67,3 posto ispitanika navelo je da "države zapadnog Balkana trebaju što prije ući u Europsku uniju", objavio je IFIMES.

Na pitanje kome od slovenskih dužnosnika i predstavnika u međunarodnim ustanovama najviše vjeruju, najviše ispitanika navelo je europskog povjerenika za znanost Janeza Potočnika, na drugom je mjestu predsjednik države Danilo Tuerk, a na trećem premijer Borut Pahor, kojega je kao najkredibilnijeg političara prema svom izboru istaknuo svaki peti ispitanik.

Istraživanje IFIMES-a pokazalo je da će 55,4 posto ispitanika pri svom odabiru za koju će listu glasovati na izborima za Europski parlament glasovati u prvom redu na osnovi kvalitete i osobnosti kandidata, dok će za 18 posto ispitanih presudno biti koja ga je stranka istaknula na svoju kandidacijsku listu. Oko 65 posto ispitanih navelo je da će za njihov izbor biti od velike važnosti procjena hoće li se kandidat za eurozastupnika "zauzimati za slovenske nacionalne interese", dok 4,7 posto ispitanih tvrdi da je to za zastupnika u Europskom parlamentu "nevažno".

Inače, rezultati ispitivanja pokazuju da će odluka o tome kome će pripasti 7 mjesta u Europskom parlamentu rezerviranih za Slovence biti donesena s vrlo tijesnim rezultatom.

Sudeći po anketi, u Europski parlament ponovno će biti izabrani Jelko Kacin i Alojz Peterle, a na izbor sigurno mogu računati i nositelji stranačkih lista Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) i Slovenskih demokrata (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše - Zoran Thaler (SD) i Milan Zver (SDS). (hina/metro-portal)

13.05.2009. 15:27:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh