« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NOVE ŽRTVE

Snage Bašara al-Asada ubile devetero ljudi

U Siriji već godinu dana traje neviđena pobuna čije razmjere režim prikriva a nasilje u kojemu je ubijeno više od 9.000 ljudi

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

građanski rat Sirija

Sirijski aktivisti i nevladine organizacije javljaju kako su snage Bašara al-Asada u vojnim akcijama dilje mzemlje ubili devet ljudi, prenosi Hina.

Vojska je pokrenula ofenzivu uz sudjelovanje tenkova i oklopnih transportera u Džabal al-Zaviji, u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, pretražujući kuće i uhićujući sumnjive osobe, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), dodajući da su u toj ofenzivi tri osobe ubijene, među kojima i četrnaestogodišnji dječak.

Na istom području, u selu Hirbet al-Džozehu, blizu turske granice, četvorica vojnika regularne vojske poginula su a 11 ih je ranjeno u borbama s dezerterima iz Slobodne sirijske vojske (FSA).

OSDH usto navodi da su održani veliki prosvjedi u mjestu Habitu, nedaleko od tog sela, na kojima su sudionici tražili Asadov odlazak.

U prosvjednoj povorci u Damasku u kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, sigurnosne snage i režimske milicije su fizički napale Mohameda Sajeda Rasasa, čelnika Koordinacijskog odbora za nacionalne i demokratske promjene, dodaje OSDH.

"Grad Atareb, na granici pokrajine Idleba izložen je bombardiranju u zadnja 33 dana dok režim pokušava preuzeti nadzor nad Idlebom", rekao je Mohamad al-Halabi, glasnogovornik Mjesnih odbora aktivista u Alepu.

Bombardira se i grad Azaz, koji je "strateško mjesto jer zbog blizine turske granice kroz njega prolazi velik broj civila i dezertera", istaknuo je.

U nedjelju su se u Deir Ezoru, na istoku, silovito sukobili režimska vojska i dezerteri iz Slobodne sirijske vojske (FSA), javio je OSDH.

U pokrajini Deri, na jugu, dezerteri su digli u zrak most u blizini Horbet al-Gazalea kako bi spriječili dopremu vojne opreme. Rušenje mosta državna je televizija nazvala "terorizmom".

U Siriji već godinu dana traje neviđena pobuna čije razmjere režim prikriva a nasilje u kojemu je ubijeno više od 9.000 ljudi, po podatcima nevladinih organizacija, pripisuje "naoružanim terorističkim bandama".


18.03.2012. 18:07:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh