« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
LAVROV

Rusija tvrdi: NATO ne smije napustiti Afganistan

Nakon desetogodišnje nazočnosti u Afganistanu, NATO-ove vojne snage koje podupiru vladu u Kabulu još nisu uspjele do kraja poraziti pubunjenike

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Rusija

,

Afganistan

,

Sergej Lavrov

Sve dok ta zemlja ne bude u stanju samostalno osiguravati svoju sigurnost, snage NATO-a moraju ostati u Afganistanu, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi Hina.

"Nazočnost međunarodnih stabilizacijskih snaga u Afganistanu uređena je mandatom UN-ova Vijeća sigurnosti. Taj je mandat veoma izričit (...). Svima je jasno da nakon povlačenja (tih snaga) afganistanska vlada mora biti kadra osigurati red i mir i sučeliti se sa svim sigurnosnim problemima u zemlji", rekao je Lavrov.

"S pravom možemo tražiti da se taj mandat, u kojemu sudjelujemo, ispuni dok se operacija ne završi", dodao je, pozivajući se na "međunarodno pravo".

Nakon desetogodišnje nazočnosti u Afganistanu, NATO-ove vojne snage koje podupiru vladu u Kabulu, još nisu uspjele do kraja poraziti pubunjenike, mahom talibane, premda na terenu imaju 130.000 ljudi.

Kako ne bi zaglibila u Afganistanu, koalicija koju predvodi SAD, odlučila je povući svoje borbene snage do kraja 2014. Koalicija sada obučava afganistanske sigurnosne snage kako bi svoju sudbinu mogle uzeti u ruke nakon odlaska međunarodnih vojnika.

18.03.2012. 20:35:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh