« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SRTUČNJACI UVJERAVAJU

Smrznuto povrće bolje je od svježega

Dok svježe povrće iz vrtova i plantaža preko trgovačkih centara i tržnica stigne do vašeg stola gubi i do 45 posto svoje hranjive vrijednosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

smrznuto povrće

,

svježe povrće

,

nutrijenti

,

tržnica

Prema "najsvježijem" istraživanju, smrznuto povrće može biti hranjivije i kvalitetnije od svježeg koje kupujete na tržnicama i u trgovačkim centrima. Dok svježe povrće stigne do stola u prosjeku može izgubiti i do 45 posto vrijednih nutrijenata.

S druge strane, smrznuto povrće može stajati i do dva tjedna prije nego počne gubiti svoju hranjivost. Porazna je činjenica kako 80 posto kupaca vjeruje da je svježe povrće na tržnicama, pa i u trgovačkim centrima staro najviše četiri dana. Činjenica je da uz nekoliko trikova povrće može izgledati svježe, a biti staro i do devet dana. Kad tome pridodate vrijeme koje prođe dok se povrće čuva kod kuće i napokon pripremi za jelo može proći i 15-ak dana.

Istraživanje o gubitku vitamina i nutrijenata u povrću proveo je Institut za istraživanje hrane pod sponzorstvom tvrtke specijalizirane za smrznuto povrće Birds Eye. Ta tvrtka uvjerava potrošače da smrznuto povrće sadrži oko 30 posto više vitamina C od svježih ekvivalenata. Nutricionistica dr. Sarah Schenker kaže da nutritivna vrijednost povrća opada čim se ono pokupi iz vrta, što znači da dok stigne na tanjur više nije hranjivo i korisno koliko mislimo.

Da ne bi ispalo kako navedeno istraživanje namjerno ide na ruku Birs Eyeu, valja spomenuti kako ono samo potvrđuje prethodne rezultate koje su dobili stručnjaci sa Sveučilišta Sheffield Hallam. Istraživačica Charlotte Harden tvrdi kako je potrebno odbaciti stav da je smrznuto povrće lošije od svježeg jer je u većini slučajeva jednako kvalitetno kao tek ubrano povrće, a katkad je i bolje.

S tim se slažu i u britanskom Udruženju za smrznutu hranu; glasnogovornik te organizacije kaže da su brze i organizirane metode spremanja povrća od trenutka branja do zamrzavanja toliko razvijene da je gubitak nutritivnih vrijednosti minimalan. S druge strane, svježe povrće u trgovačkim centrima, pa in a tržnicama može biti staro i do nekoliko dana, uvjeravaju spomenuti stručnjaci.

05.03.2010. 12:38:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ja
    05.03.2010. 14:00
    A nitko ne spominje da smrznuta hrana prolazi dug put iz hladnjače u hladnjaču i da pogoduje razvoju bakterija ako nije prikladno zaleđena (a to se često događa.....). A to da je smrznuto zdravo, u to vjerujem kao i u zubić vilu... pogotovo kad se vidi tko sponzorira studiju...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh